Home

Achtergrond 3 reacties

Weinig klimaatwinst haalbaar uit veevoer

Verandering van samenstelling van voer levert weinig klimaatwinst op. Dat concluderen onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR.

De Wageningse onderzoekers keken naar de mogelijkheden om via een veranderd dieet de uitstoot van broeikasgassen door het vee te verminderen.

Volgens hen kan de belasting door krachtvoer op twee manieren worden verminderd. De meest milieubelastende grondstoffen in het voer kunnen worden vervangen, en daarnaast kan het productieproces worden aangepast.

Vervanging van grondstoffen is een lastig verhaal. "Theoretisch veelbelovende scenario’s blijken niet uitvoerbaar", aldus de onderzoekers.
Een goed voorbeeld is de vervanging van het milieubelastende citruspulp door het relatief schonere bietenpulp. Op zich leidt zo’n vervanging tot een verlaging van het energiegebruik van al het krachtvoer in Nederland met een kwart. De bijdrage aan verzuring en broeikasgassen vermindert ook fors. Maar het gevolg is dat een grote hoeveelheid citruspulp overblijft waarvoor geen andere bestemming is. Bovendien moet er genoeg bietenpulp beschikbaar zijn.

Een haalbaar scenario volgens de onderzoekers is de vervanging van sojaschroot, gerst en mais door zogenoemde dried distillers grains and solubles, een bijproduct uit de bio-raffinage. De milieuwinst wordt dan vooral gerealiseerd door verminderd landgebruik (-11 procent) en minder vermesting (-12 procent). De uitstoot van broeikasgassen daalt dan met 3 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Het blijft een lastig en moeilijk uit te voeren verhaal, met weinig effectief resultaat .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Stel dat de veehouderij verantwoordelijk zou zijn voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen zoals knappe koppen beweren. Vervolgens 3% vermindering betekent 0.45% vermindering op de totale uitstoot van broeikasgassen.
  Al deze poppenkast voor mogelijk nog geen half procent minder? En dan ander landgebruik door peilverhoging, waardoor de methaanuitstoot weer fors toeneemt. Wat een gedoe om bezig te blijven.

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Of proberen ze de multi-nationals meer macht te geven met een andere grondstof stroming?? Onderzoekers hebben nogal eens de neiging de taal te spreken die de opdrachtgevers past!

Of registreer je om te kunnen reageren.