Home

Achtergrond 223 x bekeken

Weigert CBL straks ook QS vlees?

Wat voegt kwaliteitssysteem GlobalGap toe aan de keten? Voor NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is dat nog steeds niet duidelijk. Hij wacht op antwoord van de supermarktorganisatie CBL.

Uit de diverse reacties in het Agrarisch Dagblad over het standpunt van de NVV (zie ook www.nvv.nl) ten aanzien van GlobalGap (GG) blijkt dat sommige partijen die commentaar leveren, zich onvoldoende in de materie hebben verdiept. En als zo vaak bij dit soort onderwerpen, elkaar napraten.

Allereerst heeft de NVV als vakbond pas een standpunt ingenomen nadat er op ons eigen initiatief diverse oriënterende gesprekken, onder andere met de GG-organisatie zelf in Keulen zijn gevoerd. Verder is er een vergelijking gemaakt met de bestaande kwaliteitssystemen die we in Nederland al hebben.

Pas daarna is er binnen onze organisatie met onze kaderleden een inhoudelijke discussie gevoerd. De inhoudelijke tekst en uitleg die GG zelf in de gesprekken over haar systeem en de zeggenschap ervan aan de vertegenwoordigers van de NVV heeft gegeven, hebben hierin zwaar meegewogen.

Conclusie was dat we in Nederland alles goed op orde hebben. Wij kregen niet duidelijk wat GG eigenlijk toevoegt, behalve de kosten (de producenten betalen het systeem!), geen zeggenschap over de inhoud, plus het risico dat we internationaal volledig uitwisselbaar worden.

Daarom verbaast de haast agressieve houding van CBL op dit dossier mij niet want ook zij geven geen antwoord. Ik vind het toch frappant dat ik daar in geen van de commentaren een antwoord op krijg. Iedereen schijnt maar te redeneren vanuit het feit dat als de supermarkten iets vragen, wij hier aan moeten voldoen.

In de discussie binnen de NVV is er vanuit de kwetsbare positie van de primaire producent geredeneerd en niet vanuit de marktmacht van de grote slachterijen en/of supermarkten. Natuurlijk hebben wij de supermarkten nodig om ons vlees bij de consument te krijgen, maar in de GG-discussie is het toch volstrekt gerechtvaardigd om dergelijke eenvoudige vragen te stellen? Wij dagen het CBL uit om nou eens duidelijk uit te leggen wat GG voor de Nederlandse varkenshouder toevoegt? Saillant detail, daar hoor je niemand over, is dat ook het Duitse QS dezelfde mening als de NVV is toegedaan. Gaat CBL straks ook al het Duitse QS vlees weigeren?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.