Home

Achtergrond 160 x bekeken

Weg vrij voor verkoop Brabants aandeel Essent

Voor Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is vandaag definitief de weg vrij om te besluiten dat de aandelen van energiebedrijf Essent worden verkocht aan het Duitse RWE.

Een laatste poging van vijf oppositiepartijen in Provinciale Staten om de beslissing alsnog op te schorten is maandagavond mislukt, omdat er geen steun voor was bij de overige partijen.

Gedeputeerde Staten van grootaandeelhouder Noord-Brabant vergaderen dinsdag over miljardendeal. Anderhalve week geleden was in Provinciale Staten een meerderheid ontstaan voor verkoop van Essent, omdat op het allerlaatste moment bleek dat RWE ook genoegen wilde nemen met minder dan de afgesproken 80 procent van de aandelen. De provincie was haar sleutelpositie zo ineens kwijt.

Op de tafel van het provinciebestuur ligt dinsdag een brief van de oppositiepartijen die zeggen dat cruciale informatie is achtergehouden. Ze beschuldigen de provincie van onbehoorlijk bestuur, omdat de spelregels tussentijds zijn gewijzigd.

De kritische coalitiepartij VVD is volgens fractievoorzitter Mieke Geeraedts weliswaar 'zeer verbolgen' over de gang van zaken, maar in haar partij was geen meerderheid om het verzoek van de oppositie te steunen. Voor een oordeel over het optreden van het provinciebestuur wijst ze op het verantwoordingsdebat dat op 5 juni staat gepland.

Noord-Brabant bezit 30,8 procent van de aandelen Essent. De verwachting is dat de provincie dinsdag of woensdag de verkoop bekendmaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.