Home

Achtergrond 189 x bekeken

Weerstand tegen reorganisatie gevangenissen

Het voornemen van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) om acht gevangenissen te sluiten en 1200 banen te schrappen, heeft vandaag tot ophef geleid.

Vakbonden maken zich grote zorgen over de aangekondigde reorganisatie. Ook de oppositie in de Tweede Kamer heeft er nauwelijks een goed woord voor over.

De SP, VVD, PVV en Tweede Kamerlid Rita Verdonk kraakten de voorgenomen sluiting van acht gevangenissen. De rechtse oppositie vindt dat justitie en politie meer boeven moeten vangen en criminelen harder moeten straffen. "De situatie in de steden is door straatterreur zo ernstig dat die gevangenissen hard nodig zijn'', aldus Verdonk.

De SP vindt dat Albayrak het ontstane cellenoverschot moet gebruiken om de werkdruk voor cipiers te verlichten en eist een baangarantie voor het overtollige gevangenispersoneel. "We kunnen kundig personeel dat de samenleving veiliger maakt, bijzonder goed gebruiken'', reageerde SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Albayrak maakte dinsdag bekend dat de komende jaren 1200 banen bij de gevangenissen verdwijnen, vooral omdat momenteel tweeduizend cellen leegstaan. In totaal telt Nederland nu 14.000 cellen. De staatssecretaris hoopt de afslanking zonder gedwongen ontslagen tot een einde te brengen.

De vakbond Abvakabo FNV vindt het plan van Albayrak onacceptabel. Bestuurder Jan Willem Dieten vindt dat er te harde klappen vallen bij gevangenissen in het noorden en zuiden van het land. Hij waarschuwt dat gevangenispersoneel in die regio's grote moeite zal krijgen een andere baan te vinden. Ook CNV Publieke Zaak is kritisch.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.