Home

Achtergrond 162 x bekeken

Week 22: kuikenmarkt positief

De markt van kuikenvlees oogt behoorlijk positief. De interesse naar de meeste kuikendelen is bijzonder goed en dat geldt dit keer eveneens voor de vraag naar kuikenfilet. Laatstgenoemde vraag gaat overigens nog steeds gepaard met tamelijk lage prijzen. Er zijn zo her en der nogal wat acties bij de diverse supermarkten, waardoor er wel behoorlijk wat kuikenfilet weggewerkt kan worden.

Voor wat betreft de prijzen van de kuikendelen met been, is men redelijk tevreden, want deze liggen nog steeds op een heel behoorlijk niveau. De oplopende interesse naar kuikenvlees zal vooral ook samenhangen met de naderende Pinksteren en het bijzonder goede weer van de laatste tijd. Het is daarbij maar goed dat de vraag naar kuikenvlees op dit moment op een hoog peil ligt, want datzelfde geldt voor het huidige aanbod.

Er worden flinke hoeveelheden geslacht, enerzijds uiteraard vanwege de uitstekende vraag, maar men zal vermoedelijk de kuikens eveneens wat eerder aanbieden in verband met de naderende Pinksteren, waardoor er volgende week een slachtdag minder is.

De inleg van broedeieren van maart j.l. en daardoor ook de opzet van april lagen op een hoog peil en dat is dus goed te merken aan het aantal slachtrijpe kuikens dat op dit moment wordt aangeboden. Wat dat betreft lijkt men een vooruitziende blik gehad te hebben.

De bijzonder goede vraag van dit moment is ook goed te merken aan de huidige voorraden. Er wordt vrijwel niets op voorraad ingevroren, maar deze worden, voor zover beschikbaar, eerder aangesproken dan verder aangevuld.

Hoewel de vraag naar kuikenbouten vanuit een aantal landen in Oost Europa de laatste tijd wat moeizamer oogde, blijven de boutenprijzen redelijk op peil. Nederlandse exporteurs ondervonden de laatste tijd toch behoorlijk wat concurrentie met Braziliaanse leveranciers op een markt zoals Roemenië. Men is desondanks in staat om niet alleen de afzet van kuikenbouten qua volume, maar eveneens qua prijzen op peil te houden.

Het huidige marktbeeld is er de oorzaak van dat de kuikenprijzen weer eens wat oplopen. De “vrije” prijzen voor zowel lichte als zware kuikens zijn deze week met € 0,02/kg naar boven bijgesteld en ligt nu gemiddeld op circa € 0,83/kg. De basiscontractprijs voor levering volgende week werd met een halve cent naar boven bijgesteld en ligt voor week 23 op € 0,73/kg inclusief btw.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.