Home

Achtergrond 278 x bekeken

Week 20: vraag eieren redelijk

De vraag naar eieren wordt door een aantal pakstations, zeker voor de tijd van het jaar, als redelijk gekwalificeerd. Normaliter is de mei maand niet de beste maand van het jaar voor wat betreft de bestellingen, maar desondanks is men dus niet ontevreden. Mogelijk dat dit veroorzaakt wordt, doordat men nu reeds bestellingen plaatst voor levering kort voor Pinksteren.

De prijstendens wisselt wat, er zijn enkele pakstations die lichte prijsdalingen melden, maar even vaak worden stabiele tot in een enkel geval zelfs licht oplopende prijzen voor scharreleieren gemeld. De conclusie lijkt daardoor wel gerechtvaardigd, dat de bodem in de prijzen is bereikt. Eind mei is het Pinksteren en in de aanloop naar deze feestdagen zal de vraag wel verder aantrekken, met mogelijk wat oplopende prijzen.

Het aanbod van kooieieren zou normaal tot ruim ogen, terwijl die van alternatieve eieren zoals scharreleieren en vrije uitloopeieren ook wat boven de markt zouden hangen. Er is wel een licht tekort aan biologische eieren.

In Duitsland zou ook Lidl in juni a.s. geheel overstappen op scharreleieren en men verwacht dat Rewe na de zomer deze stap ook zal zetten. De omschakeling naar alternatieve eieren is in Duitsland weliswaar in volle gang, maar deze verloopt toch wat trager dan verwacht.

Dit laatste wordt vooral ook veroorzaakt doordat men soms behoorlijk grote stallen wil bouwen, waarbij het verlenen van vergunningen en dergelijke vaak wat meer tijd vergt dan voorzien. Dit zou voor Nederland perspectieven moet bieden als een belangrijke leverancier van scharreleieren.

De vraag van de industrie blijft wat kwakkelend. Men toont wel interesse, maar echt grote hoeveelheden neemt men niet af.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.