Home

Achtergrond

Warme weer zorgt voor groeispurt

Door het warme weer hebben vooral de graangewassen een flinke groeispurt gemaakt.

De gewassen die de afgelopen maanden gezaaid en gepoot zijn, hebben meteen een goede start gemaakt. Vooral de warme aprilmaand, met gemiddeld 12,2 graden, heeft hieraan bijgedragen.

Vrijwel alle aardappelen zijn gepoot. In het Zuiden komt het gros van de aardappelen helemaal of bijna boven. In het Noorden geldt dit alleen voor vroege en voorgekiemde aardappelen. In het zetmeelgebied raken de vroege fabrieksaardappelen elkaar al in de rij, meldt DVL Plant.

De granen zijn hard gegroeid en hebben zich snel ontwikkeld. Zo staan de eerste wintergerstpercelen al in de aar en staat de wintertarwe in het Noorden vaak al in het tweedeknoopstadium, of al iets verder. Volgens DLV Plant hebben de granen hier en daar wat stress gehad door de droogte. Dit is te zien aan een lichte gewaskleur en gele bladpunten. Op de meeste plaatsen is dit inmiddels voor een deel bijgetrokken, maar een buitje op zijn tijd blijft wenselijk.

Ook de zaaiuien en de bieten zijn over het algemeen goed en snel opgekomen. Een enkel perceel is beregend om voor een egalere opkomst te zorgen. En op lichte percelen in het Zuiden blijven de kleine uienplantjes soms wat verder achter door vochttekort: het verschil tussen de grootste en de kleinste planten neemt toe. Een regenbui zou hier helpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.