Home

Achtergrond 686 x bekeken 33 reacties

Wakker Dier: verbied sondevoeding kalf

Wakker Dier vraagt in een brief aan minister Verburg om een verbod op sondevoeding bij pasgeboren kalfjes.

Alleen voor zieke kalfjes die te zwak zijn om zelf te drinken mag wat Wakker Dier betreft een uitzondering worden gemaakt.

Volgens de stichting gebruiken vooral melkveehouders met een groot bedrijf sondevoeding om tijd te winnen. Walgelijk, vindt Wakker Dier. "Het veroorzaakt stress, de slokdarm kan beschadigingen en een kalf kan stikken door melk in de longen. De dwangvoedering van kalveren moeten we zo snel mogelijk verbieden."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maagpatient

  Aan iedereen die sondevoeding vanwege gemakzucht bij kalveren goed wil praten, zou ik wil het navolgende willen zeggen.
  Onderga zelf eens een keer een gastroscopie en geef dan nog eens een rationele reaktie. In dit geval heb ik als veehouder in ieder geval begrip voor de opstelling van de dierenpartijen.Ik hoor het wel van U

 • no-profile-image

  Hans

  Wat zijn de boeren toch een raar soort monsters. Idioot om kalfjes niet bij hun moeder te laten drinken. De gruwelijke geldwolven vinden alles geoorloofd. Weg met het CDA dat dit soort minachting verdienend gedrag goedkeurt. Bij mij komt er geen vlees meer op het bord en als ik dit zo lees ook geen melk meer.

 • no-profile-image

  wakker dier

  De geitenwollensokken hebben de site ook weer gevonden.
  Ik voer me kalveren standaard eerste keer biest met sonde.
  Simpele reden, om zeker te zijn dat ze hun belangrijkste melk binnen krijgt,zodat ik voor later, problemen kan verkomen. Heb nog nooit een kalf verloren daardoor en de kalversterfte is bijzonder laag, sinds we hierop zijn overgestapt. Maar ja.... M T heeft al aangeven in een interview eens dat we van de zon moeten leven.

 • no-profile-image

  Johan

  Allemaal leuk en aardig, maar als een kalf zn biest in de 1ste 24 uur niet wil drinken om wat voor reden dan ook.. Maar dat betekent wel dat het kalf de eerste 12 levensweken het wel zwaar zal krijgen. Het kalf krijgt namelijk geen antistoffen binnen en kan zich nauwelijks verweren tegen ziekteverwekkers. En wat moeten we doen met zieke/zwakke kalveren volgens wakker dier?? Precies, die moeten we de sonde geven...

  S(Z)onde zou ik zo zeggen.., had dan de Sonde bij de geboorte gegeven, dan had ze even irritatie in de slokdarm gehad, maar was de kans veel groter dat het kalf de rest van de 12 weken wel gezond was geweest!

  Verbieden van sondevoeding bij pasgeboren kalveren zou een negatief effect hebben, om de kalveren standaard een sonde te geven vind ik ook te ver gaan. Gelukkig zijn er maar zeer weinig bedrijven die dit standaard toepassen en ik verwacht niet er veel meer nederlandse melkveehouders dit gaan toepassen. dus waarom die drukte?

 • no-profile-image

  wakker

  misschien moet DDB Wakker dier aanklagen voor laster als ze dit soort leugens verspreiden.

 • no-profile-image

  gert

  Wakker dier ,bekommer je maar eens om de problemen in de jeugdzorg,die problemen zijn 1000 keer groter,steek daar de handen eens uit de mouwen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Jan wat een onzin om te zeggen, dat boeren als freek geen plaats in NL is.
  Er is gewoon verschil om omvang of werken met personeel, dan moet je bepaalde dingen gewoon standaard maken om fouten te minimaliseren.
  Daarbij is biest de belangrijkste voeding van een kalf, daar van wil je zeker zijn, dat ze het krijgen.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Op de Waiboerhoeve wordt standaard biest per sonde gegeven. Als dit nadelige gevolgen zou hebben, gebeurd het op dit bedrijf zeker niet. Ook als kalverhouder geef ik regelmatig de sonde, altijd omdat dit beter is voor het kalf. En van alle honderden keren heb ik nooit de sonde in de verkeerde pijp gestoken. Wakker Dier spreidt haar onkunde nu wel heel duidelijk ten toon.

 • no-profile-image

  freek

  1200 koeien alle kalveren krijgen de sonde binnen 12 uur geen gezijk ik denk als ik al die domme kalveren aan die spenen 2 liter biest moet laten drinken zal ik al gouw mijn verstand verliezen en een geweer pakken en al die beeste afschieten. Wat een dom geouwehoer zal wel een opstapje zijn om die kalveren bij de koeien te houden voor 3 dagen. Die groene puntmutsen zijn hier nu ook de varkens boeren aan het vervelen

 • no-profile-image

  Jan

  Dit artikel van Wakker Dier is gebaseerd op uitzonderingen, zoals verder is te lezen in de reacties. Ik ben blij dat er op zulke indianenverhalen(waarin de onkunde en het gebrek aan praktijkkennis van Wakker Dier wel heel duidelijk naar voren komt) gereageerd wordt door verstandige mensen die er wel verstand van hebben, lees dierenartsen en Nederlandse veehouders. Voor boer Freek geldt weer een ander verhaal, voor zulke"boeren"is idd geen plaats in Nederland. Nog een tip voor burgers die dit verhaal in werkelijkheid willen toetsen: ga eens naar een open dag, binnenkort komen er genoeg, om te zien hoe het echt gaat in de veehouderij in NL.

 • no-profile-image

  Rinie

  Alleen eerlijk, duurzaam en diervriendelijk heeft toekomst. Steeds meer mensen/consumenten krijgen dat in de gaten. Wij, boeren en burgers/consumenten beseffen niet eens meer dat de koe in wezen haar melk geeft voor haar kalf. De koe wordt haar kraamperiode niet meer gegund. Het kalf wordt direct bij de moeder weggehaald. En dan ook nog eens aan de sondevoeding! Daar zit al direct een grote basisfout.
  Helaas, dieren hebben geen stem, al is wis en waarachtig te horen en te zien dat deze gedwongen scheiding en gedwongen afstand ter adoptie voor beide een ongewenste aangelegenheid is. En dan volgt het gedwongen onthoornen nog.....en voor velen het verdere kalverleven elders in een bloedarmoedig en onnatuurlijk bestaan richting slachtbank. En als Wakker Dier de klok hierover luidt is dat: terecht!

 • no-profile-image

  gert

  eendjes voeren in Amsterdam mag ook niet meer,waar blijft Wakker Dier ?

 • no-profile-image

  gert

  boeren gebruiken echt geen sondevoeding als het niet echt nodig is,als dit slecht voor het kalf is,is het ook slecht voor de portemonnaie van de boer .Dit is weer zo,n indianenverhaal van Wakker Dier

 • no-profile-image

  Hans

  Ik eet al geen vlees meer, laat straks ook de zuivel staan. Wie volgt?

 • no-profile-image

  piet

  hopenlijk zakt de melkprijs nog verder voor dit soort bedrijven, dan stoppen deze boeren misschien met deze walgelijke toestanden.

 • no-profile-image

  dierenarts en melkveehouder

  Mijn haren rijzen te berge bij het lezen van dit soort klinkklare lekenkreten.
  Laat de wakkere dieren eens gaan kijken op melkveebedrijven. Het heeft voor melkveehouders ALTIJD de voorkeur een kalf zelf te laten drinken, maar indien nodig is het een zegen dat de sonde er is, een flexibele rubberslang waarmee het kalf zijn broodnodige voeding en antistoffen binnenkrijgt, waarna het in 99% van de gevallen zelf kan drinken omdat het dan voldoende energie heeft en fitter wordt.
  Alstublieft mensen, kijk eerst en oordeel later, die veehouders weten echt wel wat ze doen!!

 • no-profile-image

  Lot

  Gelukkig zijn er dierenartsen en veehouders die hun tijd benut hebben om waardige dingen in te brengen tegen de zotte stelling van Wakker Dier. Het kost zeer veel tijd om zulke stellingen te ontzenuwen. Dank voor uw wijze woorden.

 • no-profile-image

  maagpatient

  Geachte Canadees, het lijkt mij dat de dierenpartijen het om het dierenwelzijn te doen is(om een lang verhaal kort te maken). Als dat het uitgangspunt is (lijkt me logisch als veehouder) raad ik U nogmaals aan mijn onderstaand advies van 20 mei j.l 08.52 bij wijze van proef toch eens goed ter harte te nemen. Ik verzoek u vriendelijk daarna nog eens eerlijk te reageren. We horen het t.z.t. wel van U. Ik fok zelf jaarlijks ongeveer 100 vaarskalfjes op en zal sondevoeding slechts zeer incidenteel toepassen (bij gevaar van uitdroging, anders nooit). Ik weet uit eigen ervaring wat de diertjes door moeten maken. Of heeft U nooit goed opgelet hoe ze reageren? wees eens eerlijk?

 • no-profile-image

  Northwest

  Het probleem is niet de sonde, maar het probleem is de bemoeizucht van groepen als wakker dier. Dit soort groeperingen probeert in te spelen op de gevoelens van de consument. Iedereen heeft een mening over landbouw en veehouderij, terwijl 99 % geen iedee heeft waar het in werkelijkheid om gaat. Hier heeft men ook een kreet "the consumer wants........", en als je dan op beurzen e.d. met consumenten praat, dan blijkt dat diezelfde consument zich over dergelijke zaken totaal niet druk maakt. Het eenigge waar men zich druk over maakt is de prijs, kwaliteit en de veiligheid van het voedsel. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat onze leiders is een keer tegengas geven tegen deze bemoeizucht.(genoeg is genoeg) Laat de landbouw en veehouderij over aan de mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ga een arts toch ook niet vertellen hoe hij een blinde darm moet verwijderen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Deze discussie moet zuiver blijven. Maagpatient heeft een punt bij gezonde kalveren. Zolang een kalf uit eigen beweging biest wil drinken, is dit de methode die -voor een zichzelf respecterend veehouder- als standaard dient te gelden.
  Als een kalf niet wil drinken veranderd het verhaal en zul je om de noodzakelijke biest binnen te krijgen de sonde moeten gebruiken.
  Deze beoordeling dient bij de veehouder te (blijven) liggen. Daarom is het ook verstandig om hier gepast over de discussieren zodat niet de indruk ontstaat dat de sonde een standaardmethode is of wordt. En tijd? Is een kwestie van priori(teit).

 • no-profile-image

  gert

  Door het gebruik van een sonde worden sommige kalveren wel weer wakker

 • no-profile-image

  Joke

  Laat wakker dier eerst maar eens een half jaar op een melkveebedrijf meehelpen. Kijken of ze dan nog zo negatief tegenover de sonde staat. Deze sonde zorgt er voor dat wij geen of nauwelijks dode kalveren hebben.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik denk dat de wakkere dieren gewoon ietsje teveel foie gras op hebben en ga er dan ook van uit dat dit ridicule verzoek door Gerda Verburg niet als serieus wordt gezien

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik denk, dat er gewoon een verschil van mening is, door een verschil in bedrijfsgrote.
  Het is geen tijdwinst, puur voor gezonde kalveren.
  De dodelijkheid is duidelijk omlaag gegaan(of hebben ze liever meer dode kalveren?) en daarbij gebruik ik melk van biestbank om para te saneren.
  Als het gewoon met beleid doet, gebeurd er niks met het kalfje.
  Hou eens op het naar de mens als standaard te vergelijken.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @North West,Canada: "Het eenigge waar men zich druk over maakt is de prijs, kwaliteit en de veiligheid van het voedsel. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat onze leiders is een keer tegengas geven tegen deze bemoeizucht.(genoeg is genoeg) Laat de landbouw en veehouderij over aan de mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ga een arts toch ook niet vertellen hoe hij een blinde darm moet".

  Trieste samenleving, hè? Waarin de consument zich alleen maar druk maakt over prijs, kwaliteit en veiligheid van het voedsel, zonder zich af te vragen of en hoe zwaar andere levende wezens daar, volkomen onnodig, voor moeten lijden. Ik kan me voorstellen dat u en uw soortgenoten balen van al die bemoeizucht van lieden en organisaties die zich met zoiets onbenulligs als dierenwelzijn en mededogen bezig houden. Hier begint het tij duidelijk te keren. Organisaties als Wakker Dier, Varkens in Nood, Partij voor de Dieren en andere kennen een spectaculaire leden/donateursaangroei. Veel consumenten zijn het gezeul en met en gepruts aan dieren volkomen zat en laten dat blijken door minder vlees en vis te eten dan wel helemaal op vegetarisch voedsel over te gaan. Ik ben er trots op op te leven in een land waarin ook in de politiek een stem is gegeven aan de stemlozen, i.c. de dieren! Hoe hard dat nodig is blijkt onder andere uit uw reactie. De strijd gaat door en zal gewonnen worden door hen die respect en mededogen belangrijker vinden dan economisch gewin, vermaak en genot ten koste van zwakke, kwetsbare levende wezens!

 • no-profile-image

  gert

  Hans, Papendrecht,ook veel baby,s krijgen geen borstvoeding,maar melk uit een flesje,verdiep je daar maar eens in

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als ik me niet vergis kalven de koeien in Nieuw Zeeland allemaal binnen pak'm beet twee maand af . Hier in canada is dat net zo , maar dan is het vleesvee (zoogkoeien) en geen melkvee . Maakt niets uit want beide keren is het een hele drukke periode met weinig slaap waarin je nog steets geen fouten mag maken waarvan de kalveren het slachtoffer worden . Uit eigen ervaring kan ik mededelen dat als je omvalt van slaapgebrek en niets liever wil dan slapen , maar ook een tegenwerkend kalf een echte kans wil geven de sonde een super wapen in de strijd is . Niet alleen dat , want hier hebben kalveren van aangekochte koeien weinig of geen kans op overleven als ze geen biest van de nieuwe veestapel met andere ziekteproblemen per sonde toegediend krijgen . Als je de sonde gebruikt ben je een beul en als je de sonde niet gebruikt gaan er veel kalveren onnodig dood en ben je in de ogen van Wakker Dier ook een beul . Ik hoop gewoon dat die onwetende mensen met die afgrijselijke verwensingen nu wat meer snappen van het hoe en waarom omtrent de sonde .

 • no-profile-image

  dierenarts

  Als Melkveehouder en afgestudeerd diergeneeskundige moet ik toch echt reageren op dit zoveelste "paradepaardtje" van Wakker dier.

  Sonde voeding wordt vaak toegepast door melkveehouders om er zeker van te zijn dat het kalf (dat niet meer bij de moeder ligt, maar hierover later meer) in de eerste 24 genoeg antistoffen uit de biest binnen krijgt. Mininmaal 6 liter biest is vereist in de eerst 24 uur. Dit verhoogt de kans op het succesvol doorkomen van de eerste 20 dagen met 30-40%. In de natuur is het niet willen drinken bij de moeder één van reden van verzwakking van de kalveren van wilde rundersoorten(gewoon natuurlijke selectie).

  De reden dat op melkveebedrijven de kalveren niet meer bij de moeder liggen is dat dit moeilijk controleerbaar maakt of een kalf genoeg antistoffen binnen krijgt. In 80% van de gevallen zal het genoeg binnen krijgen op natuurlijke wijze maar in de andere 20% kan dit leiden tot verzwakking en dood. Een andere reden is mogelijk doodliggen van het kalf in het afkalfhok door de moeder of "tante" .

  Als Wakker Dier terug wil van een natuurlijke manier van kalver opfok, moet zij de 25% grotere kalver sterfte voor liefnemen. Almede een de inhumane dood van kalveren door verstikking of verzwakking.

  Ps 1 op ons bedrijf laten we de kalveren wel een bij de koe liggen, maar gebruiken ook de sonde.

  Ps2 Bij een kijkoperatie krijgen mensen ook een sonde binnen. Vervelend, maar niet traumatisch.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoewel het niet direct met het artikel te maken heeft geeft onderstaand bericht op de site van Wakker Dier aan dat Wakker Dier verdraaid goed weet wie hoofdschuldigen zijn voor de -door hen gestelde- wantoestanden in de dierhouderij. Maar ze zijn te lamlendig om dáár actie te voeren waar de veroorzakers zitten. Simpelweg omdat de consument niet op een prijsverhogende actie van Wakker Dier zit te wachten. Stelletje lafbekken. Citaat op de site;
  "Kiloknallers
  Grote hompen vlees in de winkel voor een absurd laag bedrag: dat noemen we een kiloknaller. Het is een truc die supermarkten gebruiken om klanten naar hun winkel te lokken. Maar iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat er bij een vleesprijs van 2 of 3 euro per kilo, geen cent is geïnvesteerd in dierenwelzijn. Het getuigt van een groot disrespect voor dieren.
  Het gestunt met vleesprijzen zorgt dat meer vleesverkopers hun prijs verlagen. De winstmarges van de supermarkten worden kleiner. Om er toch aan te blijven verdienen, worden leveranciers steeds meer onder druk gezet. Zo worden boeren gedwongen om steeds meer kostenbesparende maatregelen door te voeren om zelf het hoofd boven water te houden. De dieren zijn hiervan de dupe."

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Jeroen, het gaat mij niet om de manier van werken van Freek zowel als om het buitenland. Ik heb genoeg kennissen, familie met veehouderijen in binnen- en buitenland en sommigen daarvan zijn omvangrijker dan 1200 koeien. Dit zijn stuk voor stuk verstandige mensen, en er is er niet een die met zoveel disrespect over zijn dieren praat! In mijn ogen zijn boeren constant bezig om hun dieren optimaal te verzorgen omdat naast het economische aspect dat dit zich gewoon terug betaalt in meeropbrengst, een boer gewoon respect heeft voor zijn of haar dieren punt.

 • no-profile-image

  dekker

  wakker dier zet zich weer is openlijk te schande, bij een mens wordt toch ook wel de sonde gebruikt, hoeveel mensen die in het ziekenhuis liggen hebben een slangetje uit de neus hangen?? wakker dier moet zich schamen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maagpatient ik heb nog al wat meer kalfjes die melk moeten hebben en sinds ik dit voor de biest als standaard heb ingevoerd is mijn kalver die dood gaan, aangezienlijk om laag gegaan. Dus het welzijn is zeker verbeterd!!!!!!

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Ik heb elke week nieuws via de nieuwsbrief van o.a. "AGD". Een groot deel van dit agrarisch nieuws is afkomstig van de bekende zeurkousen, dreigers en andere non-valeurs. Het meest gevaarlijke tuig dat er bestaat. Zou in overweging willen geven een petitie bij de Minister van Justitie in te leveren waarin gevraagd wordt - wegens voortdurende valse voorstelling van zaken - deze clubs gele kaarten te geven, c.q. hen voor te dragen voor verwijdering uit onze samenleving. Zou een hele opruiming geven. Als er niets gedaan wordt, verergert de situatie in toenemende mate. Dit moet gestopt worden. Commentaar ja, maar op een acceptabele wijze.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.