Home

Achtergrond 577 x bekeken

WUR onderzoekt varianten erwinia

Een nieuwe variant van de erwiniabacterie is in staat aardappelplanten te infecteren via de wortels.

Plant Research International (PRI) onderzoekt of de bekende erwiniasoorten hier ook toe in staat zijn. Deze kennis is nodig om de bacterieziekte efficiënter te kunnen bestrijden.

Dat stelt bacterioloog Jan van der Wolf van het PRI, onderdeel van WUR. Van der Wolf heeft de nieuwe variant in Nederland ontdekt en publiceert daar volgende week over in de European Journal of Plant Pathology.

Er zijn drie soorten erwinia in Nederland: Erwinia carotovora subsp. atroseptica, Erwinia chrysanthemi en Erwinia carotovora subsp. carotovora. Van Erwinia chrysanthemi waren zes varianten bekend, zegt Van der Wolf. "De nieuwe variant is ook gevonden in andere landen, waaronder Polen, Finland en Israël."

De nieuwe variant blijkt aardappelplanten te kunnen besmetten via de wortels. Van der Wolf: "Tot nu toe was alleen bekend dat erwinia de aardappelplant kon besmetten via de lenticellen of via wondjes op de knol. De nieuwe variant kan dat ook via de wortels. We onderzoeken of de bekende erwiniavarianten dat ook kunnen."

Bestrijding

Deze ontdekking heeft gevolgen voor de bestrijding van erwinia, stelt Van der Wolf. "Als knollen alleen vanaf de buitenkant besmet kunnen worden kun je met een desinfectans de buitenkant van de knollen ontsmetten. Infecties via de wortels dringen dieper door in de knol, waardoor de werking van een desinfectans minder efficiënt wordt."

WUR onderzoekt of de aardappelplant beschermd kan worden tegen erwinia door er bacteriën in te brengen. Volgens Van der Wolf hebben laboratoriumproeven op aardappelblad laten zien dat sommige bacteriën erg effectief werken tegen erwinia. "Het is echter nog een theoretisch verhaal. Proeven in het veld moeten nog worden gedaan. Als het echt werkt in het veld dan zijn er behoorlijke investeringen nodig om een registratie te krijgen voor deze toepassing. Er is nog geen chemische bestrijding mogelijk van erwinia."

Of registreer je om te kunnen reageren.