Home

Achtergrond

WTO en VN veroordelen invoerstop vlees

De wereldhandelsorganisatie WTO en Verenigde Naties (VN) veroordelen landen die de import van varkensvlees verbieden op grond van de Mexicaanse griepuitbraak.

Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring. Volgens de verklaring is er geen bewijs dat Mexicaanse griep, eerder varkensgriep genoemd, via vlees kan worden verspreid. WTO-voorzitter Pascal Lamy stelt dat WTO-regels de importstops niet toestaan, anders dan China beweert. Voor een importstop zou China een gevaar wetenschappelijk moeten aantonen.

Rusland en China zijn de grootste landen die een importstop van vlees uit landen waar besmettingen zijn vastgesteld hebben afgekondigd. De getroffen landen zijn onder meer Mexico, de VS, Canada, Spanje en Nederland. Rusland is geen lid van de WTO en kan dus niet worden gestraft.

De Europese Commissie heeft Rusland per brief op gewezen dat er geen wetenschappelijke grond is voor het weren van Spaans varkensvlees vanwege de Mexicaanse griep. Volgen de Europese Commissie is er sinds 27 april een briefwisseling aan de gang met Rusland. Een antwoord is tot nu toe echter uitgebleven.

Canada noemt de Chinese importstop voor Canadees varkensvlees onterecht, en overweegt nu de zaak bij de wereldhandelsorganisatie aan te kaarten. Wereldwijd zijn meer dan 1.000 mensen ziek geworden van de Mexicaanse griep. De Chinese overheid claimt dat het virus wel degelijk via vlees China in kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.