Home

Achtergrond 288 x bekeken 1 reactie

WNF accepteert certificaat duurzame soja dat GMO toestaat

Wat het Wereld Natuur Fonds (WNF) betreft is het wel of niet gebruiken van genetische modificatie voorlopig geen criterium voor een certificaat voor verantwoorde soja.

Dat verklaart de organisatie nadat circa een dozijn actievoerders het hoofdkantoor verkleed en met trommels gewapend bezochten.

Volgens de actievoerders, betrokken bij de website www.gifsoja.nl, werkt het WNF net als de maatschappelijke organisatie Solidaridad mee aan een betekenisloos certificaat. Boeren, industriëlen, politici en milieuorganisaties overleggen in de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja over criteria voor een certificaat.

"De organisatie is officieel tegen genetisch gemodificeerde soja, maar ze werkt wel mee aan een 'verantwoord' label voor deze soja. Daarmee houdt ze de buitenwereld en haar donateurs voor de gek", zegt actievoerder Tjerk Dalhuisen. Ze volgen wat hem betreft in hun beleid niet de belangen kleine boeren, maar concerns als Monsanto.

Genetische modificatie

Het WNF stelt dat ze inderdaad tegen genetische modificatie is zolang niet is bewezen dat het geen schade toebrengt aan mens of dier. "Het terugbrengen van de inzet van pesticiden, de schending van landrechten en ontbossing krijgen nu onze eerste aandacht", aldus een woordvoerder.

Op termijn wil WNF nog steeds wél een certificaat voor verantwoorde soja, waarbij ook het component genetisch modificatie wordt meegenomen. "We delen de zorg over dit onderwerp volledig. Op dit moment blijven we echter liever aan de onderhandelingstafel. Zeventig procent van het wereldwijde soja-areaal is genetisch gemodificeerd. Dat is een realiteit die je niet even opzij schuift."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo Tromp

    WNF en Solidaridad worden gesponsord door de (gentech) industrie, logisch dat ze dan meewerken aan deze witwasoperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.