Home

Achtergrond 200 x bekeken

WHO: meer dan duizend gevallen Mexicaanse griep

Het aantal mensen bij wie de Mexicaanse griep is vastgesteld is vandaag opgelopen tot meer dan duizend wereldwijd.

Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO laten weten. De meeste gevallen zijn in Mexico. De Mexicaanse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat ruim zevenhonderd mensen met de nieuwe griepvariant besmet zijn geraakt. Zeker 26 mensen zijn overleden.

De autoriteiten legden vorige week het openbare leven in Mexico-stad vrijwel volledig stil. Volgens de regering is de epidemie inmiddels echter zo goed als onder controle en mogen restaurants vanaf woensdag weer hun deuren openen. Musea en religieuze centra mogen donderdag weer open. Nachtclubs, bioscopen en theaters blijven tot nader order gesloten.

Mogelijk ligt ook de aanzwellende kritiek op de overheid ten grondslag aan de beslissing het openbare leven weer op gang te brengen. Veel mensen zitten al een week werkloos thuis zonder inkomen. Bijna een half miljoen banen zouden op de tocht staan als de situatie blijft voortduren.

De WHO heeft opgeroepen waakzaam te zijn. Virussen nemen toe en af in intensiteit en het is nog te vroeg om te zeggen of de uitbraak van het virus zijn top heeft bereikt, aldus de WHO. De organisatie heeft de pandemische fase 5 uitgeroepen, de op een na hoogste alarmfase. VN-chef Ban Ki-moon liet weten dat hij vooralsnog niet van plan is de alarmfase te verhogen.

Tot dusverre is het virus in zeker twintig landen opgedoken. In Portugal werd maandag het eerste geval van de Mexicaanse griep vastgesteld. In Spanje liep het aantal griepgevallen op tot 54 en in Groot-Brittannië werden negen nieuwe gevallen vastgesteld, waarvan zeven bij mensen die niet in Mexico zijn geweest.

Het nieuwe virus is vooral bij jongeren en vijftigplussers aangetroffen, maar ook bij dieren. Een reiziger bracht het virus vanuit Mexico mee naar Canada, waar hij familieleden en een aantal varkens besmette.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.