Home

Achtergrond 142 x bekeken

Vrees voor omkoping door Tsjechische president

De Franse Europarlementariër Daniël Cohn-Bendit (Groenen) sluit niet uit dat de Tsjechische president Vaclav Klaus senatoren probeert om te kopen om te voorkomen dat ze het nieuwe EU-verdrag goedkeuren.

Cohn-Bendit zei dat dinsdag tijdens een persbijeenkomst in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij verwees naar geruchten dat Klaus eerder al Tsjechische parlementsleden zou hebben betaald om zijn herverkiezing als president veilig te stellen. Klaus staat bekend als een fervente euroscepticus.

De Tsjechische senaat stemt vandaag over de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, zoals het nieuwe EU-verdrag officieel heet. Tsjechië, op dit moment EU-voorzitter, is na Ierland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft goedgekeurd. De Ierse bevolking wees het verdrag, bedoeld om de EU beter bestuurbaar te maken, vorig jaar in een referendum af. In het najaar volgt er een nieuwe volksraadpleging in Ierland.

Als de Tsjechische senaat het verdrag ratificeert, moet president Klaus het ook nog tekenen. Hij heeft eerder gezegd dat hij dat zal doen als de Ieren het verdrag goedkeuren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.