Home

Achtergrond 204 x bekeken

'Vraaguitval groente en fruit beperkt'

ABN Amro verwacht dat de vraaguitval van groente en fruit door de recessie op de meeste EU-markten beperkt zal zijn.

Volgens de bank blijven mensen groente eten. Zo schrijft de bank in visie op de groentesector. ABN Amro verwacht wel dat door valutaire ontwikkelingen de export naar het Verenigd Koninkrijk en Rusland zal terugvallen. De bank verwacht dat de schaalvergroting in de groenteteelt de komende jaren versterkt door zal zetten. Het aantal bedrijven zal verder afnemen. "Een aantal zeer grote bedrijven zal ontstaan die kostprijsvoordelen behaalt door betere benutting van arbeid en investeringen."

De productie van groente blijft stabiel, voorspelt de bank. De lichte afname van het areaal zal gecompenseerd worden door de toename van het gebruik van assimilatiebelichting waardoor jaarrond telen mogelijk wordt. Verder stelt de bank vast dat de Nederlandse groenteteelt zich staande houdt op een in toenemende mate verzadigde Europese markt. "Sterke punten van het Nederlandse product zijn de uniforme en goede kwaliteit, het grote aantal smaakvariëteiten, het gebrek aan residuen, de beschikbaarheid en betrouwbaarheid."

Volgens ANB Amro is er op de markt nog wel ruimte voor telers die snel een kwalitatief goed en milieuvriendelijk product kunnen leveren en een breed en diep assortiment voeren. In de fruitteelt neemt het belang van peren steeds verder toe, verwacht de bank. De teruggang van het appelareaal zal de komende jaren minder snel gaan dan in het verleden doordat de aanplant van nieuwe appelrassen zal doorzetten. Volgens de bank is de markt gebaat bij een geleidelijke aanplant van nieuwe rassen om verstoring te voorkomen.

De appelexport kan op lange termijn een impuls krijgen van nieuwe rassen, de perenuitvoer kan groeien door de sterke positie op de internationale markt, verwacht de bank. Productieschommelingen zullen blijven optreden door de weersomstandigheden, hoewel fruittelers naar verwachting van ABN Amro steeds meer zullen investeren om nadelige gevolgen van het weer te minimaliseren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.