Home

Achtergrond 262 x bekeken 4 reacties

Vraagtekens bij onderzoek schadelijkheid glyfosaat in Roundup

De schadelijkheid van glyfosaat is nog helemaal niet bewezen. Een Argentijns onderzoek dat hierop wijst, is onvindbaar.

Dat stelt Nederlands landbouwraad voor Argentinië, Freek Vossenaar.

Onderzoekers van de Nationale Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek kwamen tot de conclusie dat glyfosaat kan leiden tot ernstige vergroeiingen bij embryo’s van amfibieën. Argentijnse media slaagden er echter niet in de onderzoeksleider te interviewen. Hij zou officieel werken voor het ministerie van defensie.

In Argentinië wordt jaarlijks circa 170 miljoen liter glyfosaat gebruikt bij de teelt van Roundup-resistente soja, gemaakt door het Amerikaanse Monsanto. Boeren zien het onvindbare onderzoek volgens Vossenaar als een pesterij van de regering. Die ligt al bijna 2 jaar in de clinch met boeren over exportheffingen.

Volgens de Argentijnse onderzoekers hebben blootgestelde embryo’s minder grote hoofden, ondergaan ze genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en meer sterfte onder cellen die de schedel vormen.

Volgens Monsanto blijft niets van de drie werkzame zouten in glyfosaat over in voedingsmiddelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ans ten Boer

  Is het niet de standaard methode van Monsanto om kritische rapporten te onderscheppen en te verduisteren? In Argentinië; het land van de gentechnologie. Sinds de ex-onderminister van landbouw uit Argentinië ook in ons land komt, hebben we alles hier op zijn kop gezet en zijn nu ook voor het promoten van gentechnologie en met name cisgenese. Toeval of een kwestie van een breed netwerk en machtige relaties? Voorstanders van gentechnologie worden gedemoniseerd. In Spectrum van het Brabants Dagblad werd zaterdag weer een link gelegd tussen "verdachte groepen en pro gentech. ideologie". Onze staat heeft er alles voor over om voorop te lopen in de kennisindustrie met gentechnologie beginnend met cisgenese. Als de PR om ons gentech. letterlijk en figuurlijk door "de strot te duwen" al zo heftig is, hoe moet dat dan wel niet in Argentinië het land van de gentech zijn? Enge duistere wereld en griezeliger dan de schemerige drusg(onder)wereld. Ik zie geen verschil. De financiële belangen zijn mbt gentech. wellicht nog groter.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is wat Monsanto en concorten altijd doen, downplayen van kritiek. Freek is hierin gewoon 1 van de hypocriete mentale persoonlijkheden zonder enig gevoel en zonder enige waardering voor het leven in het algemeen.
  Nu Freek, geef eens antwoord op mijn vragen.
  Ik heb vraagtekens bij veel doelstellingen en suggesties die Monsanto doet en heeft heeft gedaan.
  Er is nog geen enkele doelstelling of suggestie bewezen in de laatse 1000 jaar dat producten van Monsanto goed en veilig zijn.
  Dus laat maar zien waarin jij kan bewijzen dat Monsanto zorgt voor meer productie per hectare. Dat het beter bestand is in een langere termijn tegen elk normaal geldend en voorkomend seizoen. Dat boeren niet afhankelijk zijn gemaakt van Monsanto. Laat maar zien dat elk product volledig veilig is voor langere termijn en op elk continent. Laat maar zien dat de EFSA niet volledig corrupt is. Ik stel ook voor om een klachten lijn te openen waar iedereen anoniem verklaringen kan afleggen, waar nodig met notaris, over wetenschappelijke onderzoeken van Monsanto, over hoe opzichtig die zijn en vooringenomen zijn. Hoe gemanipuleerd ze zijn. Laten we kijken op wereld posities in politiek en bedrijfleven gevoelloze mensen van Monsanto geplaats zijn. Laten we kijken hoe Monsanto enige vorm van krikiek altijd de mond snoert of downplaid.
  Freek Zullen we jouw tuin, planten en groenten voor eeuwig behandelen met Roundup. We zullen je elke dag Monsanto producten geven uit dankbaarheid voor je lobby en hypocriete gedrag. Dank Freek voor alles wat je doet en gedaan hebt, je ben een voorbeeld voor velen, een bron van inspiratie, je bent een held Freek. Een gevoelloze held dus, maar' ja dat is moelijk hè voelen Freek, als je aleen mentaal geboren bent zoals ze veel Monsanto figuren. Ze hebben letterlijk geen mogelijkheid om te voelen omdat deze mensen het niet hebben. Bush is ook zo´n figuur, Rice en Cheney ook, ze hebben het niet, ze doen alles op mentale afwegingen en uit eigen belang, niet geboren met een ziel dus, maar voelen zich allemaal enorm belangrijk, en meest belangijke, ze doen er alles aan om een planeet te vernietigen en te beheersen en zijn er nog trots op ook nog. Zeg Freek uit welke CDA jaargang school kom jij?

 • no-profile-image

  Ernst Fuld

  "Volgens Monsanto blijft niets van de drie werkzame zouten in glyfosaat over in voedingsmiddelen."

  Wij van WC Eend kunnen u veilig het gebruik van WC Eend aanbevelen!

  Volgens Slager Janssen is het eten van vlees volstrekt ongevaarlijk..

  Volgens de Minister van Financien is er niks mis met de financien van de Staat

  Volgens Dr. Dushkind is het roken van sigaretten gezond

  Volens Bartjens lusten we zo nog vele peertjes...

 • no-profile-image

  Tjerk Dalhuisen

  Typische rol van de heer Vossenaar. Terwijl hij dit aan de pers liet weten stond er al een interview met de onderzoeker in de Argentijnse krant Pagina12. Waarom dan als medewerker van de Nl ambassade meewerken aan verdachtmakingen over het onderzoek?

Of registreer je om te kunnen reageren.