Home

Achtergrond 2 reacties

'Voorstel EU-interventie leidt tot marktbederf'

Het nieuwe interventiesysteem voor graan leidt tot marktbederf.

Doordat graan dan mag worden aangeboden in een andere lidstaat dan waar het is geteeld, zal een stijging van de graanprijs langzamer verlopen.

Dit stelt Jaap Haanstra, voorzitter van LTO Akkerbouw. De Europese Commissie heeft een voorstel gemaakt voor het interventiesysteem na 1 juli 2010. Brussel koopt dan per seizoen maximaal 3 miljoen ton maaltarwe voor maximaal € 101,31 per ton. De interventie voor gerst is dan afgeschaft. Voor mais loopt het interventiesysteem 1 juli dit jaar af.

Bij lage prijzen kan de Commissie graan opkopen via een tendersysteem met inschrijvingen. Nu koopt zij het graan op in de lidstaat waar het is geproduceerd.

Prijsbederf

De Commissie wil dat telers en handel graan kunnen aanbieden in een andere lidstaat. De transportkosten zijn voor de aanbieder. Haanstra vreest het ergste voor de graanprijzen. "Dit leidt tot prijsbederf. De laagste tenderprijs bepaalt de interventieprijs."

Daarnaast is Nederland een importerend land. Haanstra: "In het nieuwe systeem zijn de transportkosten al verrekend in de tenderprijs. Dat betekent dat zodra de prijs stijgt dat dan graan direct uit de interventie op de markt komt en de prijsstijging vertraagt. In het huidige systeem wordt het graan opgeslagen waar het is geteeld. Nu moet de graanprijs eerst stijgen naar een niveau waarbij de transportkosten vergoed worden bovenop de interventieprijs."

Haanstra is tegen het voorstel van de Commissie. "Ik zie liever dat Brussel biobrandstoffen stimuleert. Dan kun je het graan verwerken waar het is geteeld."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    nn

    Tja dan moeten we als graan telers ook maar eerder de inkomstenkompensatie ontvangen. En eens wat aan leunen tegen de collegialiteit met het mestbeleid.

  • no-profile-image

    gert

    De EU doet z,n best om de prijs van landbouwproducten in de EU zo laag mogelijk te houden,de EU is een consumentenclub ,de belangen van de boer zijn van ondergeschikte aard

Of registreer je om te kunnen reageren.