Home

Achtergrond 152 x bekeken

'Vooral zuidelijke provincies getroffen door crisis'

Van de Nederlandse provincies, worden vooral Noord-Brabant en Zeeland getroffen door de recessie.

Daar krimpt de economie naar verwachting het hardst. Maar ook in provincies die het relatief goed doen, is er sprake van stevige negatieve groei. Dat blijkt uit een voorspelling van het ING Economische Bureau, die vandaag naar buiten is gebracht.

In Noord-Brabant krimpt de economie in 2009 naar verwachting met 5,8 procent. In Zeeland is dat percentage zelfs 6,4 procent. Gemiddeld over heel Nederland zou de krimp 4,6 procent bedragen. De provincies Utrecht en Noord-Holland doen het relatief goed met respectievelijk een krimp van 3,6 en 3,8 procent.

Volgens de ING worden provincies met veel industriële activiteiten eerder en harder getroffen door de crisis dan provincies waar veel bedrijven in de zakelijke dienstverlening zitten. Het eerste geldt voor onder meer Noord-Brabant en Limburg (min 5,4 procent) en het laatste voor Utrecht en Noord-Holland.

In Zeeland zit een industrieel cluster van de chemische industrie met een internationaal karakter, waardoor ook deze provincie het zwaarder te verduren krijgt dan de rest van Nederland, aldus het rapport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.