Home

Achtergrond 316 x bekeken 13 reacties

"Volwassen gesprek" over beperking melkaanbod

Melkveehouders moeten met de directies van zuivelcoöperaties op een "volwassen gesprek" voeren over de marktstrategie, waaronder beperking van het melkaanbod.

Dat heeft voorzitter Albert Jan Maat van LTO-Nederland vanmiddag gezegd in een persgesprek. Hij vindt dat melkveehouders zich veel meer moeten bezighouden met de strategie, de markt en de afzet van hun zuivelcoöperatie. "Zij moeten zich realiseren dat zij eigenaar van het bedrijf zijn", aldus Maat.

Het kan betekenen dat melkveehouders minder melk gaan leveren als de coöperatie die niet meer rendabel kan verwerken. Coöperaties moeten hun verplichting herzien om alle melk die wordt aangeboden ook te verwerken. "Een ongecontroleerde afnameplicht van coöperaties is niet meer van deze tijd."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Van de Zanden, het aantal spelers op die markt is beperkt en hun macht is dermate groot dat zeifs op een krappe markt de prijs onderuitgeschoffeld wordt. Zie de nieuwe prijzenslag in de winkels.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal met je eens Jan, geen afnameplicht gaat alleen samen met geen leverplicht. Maar dat betekent automatisch het begin van het einde van de boerencoöperatie. De leden treden uit en de coöperatie komt uiteindelijk in handen van het bestuur. En als de oorspronkelijke leden buitenspel zijn gezet, en het kapitaal in de dode hand is binnen gelepeld floreert de zaak als nooit tevoren.
  Zo is het met de boerenleenbank ook gegaan, kwestie van geschiedenis. En die herhaalt zich met de coöperatieve melkfabriek weer als we niet oppassen.
  En Maat kent als rasechte CDA-er genoeg partijgenoten die interesse hebben in het pluche. Prima, maar niet over mijn rug.

 • no-profile-image

  gert

  Net als het herenaccoord tussen Bos en de banken,waar niemand zich aan houdt

 • no-profile-image

  Eerst LTO, nu Vakbondslid

  Het is achter de feiten aanlopen wat Lto doet. Ze hebben al heel lang achter LNV aan gelopen en nu lopen ze de vakbonden na. Die zijn ontstaan uit onvrede, het zijn de wakkere jongens, de echte ondernemers. Schelden en niets doen en dan nog proberen hun achter ban wijs te maken dat ze veel gepresteerd hebben. Dit waar de vakbonden hard voor geknokt hebben. Maar het gaat niet om de eer, de boeren met hun gezinnen moeten een boterham kunnen verdienen! Het gehuigel met veel organisaties die er alleen maar op uitzijn om de boer kapot te maken en uit te buiten, is voor velen een doorn in het oog. Je bent belangenbehartiger voor de boeren en dat moet je uitstralen. Daar sta je voor, anders moet je vertrekken!

 • no-profile-image

  Jan

  Nou van je belangenbehartiger moet je het hebben!!! Als hij nog eens iets weet!
  Wel de afnameplicht van de cooperatie ter discussie stellen, maar niet de leverplicht van de leden. Dit gaat helemaal nergens meer over. En Maat weet net zo goed als ieder cooperatielid, dat de zeggenschap bij cooperaties volledig geelimineerd is. In plaats van lukraak wat roepen, kan Maat beter naar zijn leden luisteren!!!!!!!!!!!!!! Lijkt me sowieso een ernstig verbeterpunt van deze omstreden organisatie.

 • no-profile-image

  annoniem

  De beste marktregulering is de vrije markt werking, is er teveel zakt de prijs is er teweinig stijgt de prijs.
  Niets doen dus.....!!!!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Paul, de retailers hebben het alleen voor het zeggen als het aanbod groter is als de vraag door dit zal er een evenwicht in de markt krijgen kijk maar naar de melkprijs van vorig jaar toen er een tekort was hadden de verkopers het voor het zeggen

 • no-profile-image

  lto ziet nu

  Geweldige suggestie Albert Jan Maat. Ben ik echt blij mee. Mocht het mislukken wil je dan meehelpen en emb lid worden, dan volgt de rest ook wel. Je hebt nu nog mijn vertrouwen. Ik hoop niet dat het een verkiezings"belofte"is.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Niet consequent Albert, we moeten juist het quotum verruimen om tegen iedere prijs zoveel mogelijk aandeel op de wereldmarkt te veroveren.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De leraar op school ging ook altijd een "volwassen gesprek"aan wat er op uitdraaide "jij doet gewoon wat ik zeg". Nu er al zo vroeg over afname en leveringsplicht gesproken wordt maakt mij wel achterdochtig. Melkveehouders let op je rechten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Toch is dit een belangrijk punt. Hier zie je duidelijk een verschil tussen een sector en individule boer.
  Een boer op zich is niet de hele sector en wil over lange termijn, met pieken en dalen gwoon redelijk wat winst halen. Zelfs als eisen of normen of emoties veranderen, dan kan men dat gaan produceren.
  Echter de sector maakt er een zooitje van wat nu dus uitdraait op een ramp.
  Alle boeren zeggen nu, ik wil meer voor mijn melk om winst te maken. Ongeacht kost prijs, investeringen etc, of grote of kleine, zwakke of sterke,( dat is ook belangrijk maar even in dit verhaal niet),
  In Europa is dat nu het gevoel, het is te laag. Dan gaat het volgende in werking treden. Quotum wordt ruimer dus iedereen gaat produceren. Of er is zelfs minder vraag van consumenten. En hup iedereen eist een goede prijs, lever plicht en afname plicht en afzet plicht naar een`markt`toe.
  Erg ongezond want de consument krijgt het opgedrongen op op zijn bord, tenkoste van alles zal er afzet zijn.
  Misschien is er de laatse 20 jaar wel symboliek altijd een zuivel interventie geweest. Ik zie zoveel producten in de winkel van zuivel. Sommigen met meer kleur en smaakstoffen dat het onmogelijk nog raakvlak heeft met het basis product rauwe melk.
  Zelf dat zou ik wetenschappers kunnen gaan vragen. Is de gezondheids claim wel juist dat melk gezond is. Gaan belangrijke enzymen dood bij koken van melk en verwerken van melk. Is het dan nog wel een bron van eiwitten of is het allemaal structueel en moleculair veranderd en komt het niet meer door de celmembramen? Is rauwe melk beter?
  Wat is er over bij het consumenten product van iets wat als melk begon.
  Melk is naar mijn inszien zeker niet zo gezond als men zegt en denkt.
  En vooral dat zeggen is opgedrongen door de industrie en politiek omdat Nederland een zuivel land is en de industrie moet draaien.
  Met alle uitslagen zou de Raad van State kunnen aangeven dat melk niet meer gezond is in 80 % van de huidige eindproducten.
  De sector zou dienstverlenend moeten zijn ipv van afzet gericht, want bij afzet gericht gaan er vele afdelingen in de zuiverindustrie te veel creatieve dingen bedenken, om dan maar te laten zien hoeveel mogelijke producten men kan bedenken.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  An(n)oniem, was het maar zo eenvoudig. Je vergeet de inkoopmacht van de grote retailers die je aan het touwtje houden. Daar hebben zelfs grote bedrijven als Unilever hun handen aan vol. Die inkoopmacht moet verminderd worden.

 • no-profile-image

  koeboer

  Consequent LTO, eerst bepleiten voor afschaffing van quotering en voor vrije marktwerking en vooral met alles oneens zijn met de DDB en nu pleiten voor een "quotering" in overleg met de zuivelfabriek. Laat de bestaande quotering dan gewoon bestaan en draai de quotumverruiming terug. Toch mijn complimenten dat de LTO nu toch ook eens van een standpunt gedeeltelijk terug kan komen, nu nog helemaal.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.