Home

Achtergrond 154 x bekeken

Voetbalwedstrijden op radio gevaar in verkeer

Voetbalwedstrijden op de radio zijn een groot gevaar in het verkeer.

Hoe spannender de wedstrijd is, hoe slechter een autobestuurder rijdt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Leicester in Groot-Brittannië.

Voor het onderzoek lieten de wetenschappers proefpersonen rondrijden op een simulator. Fans bleken bij spannende momenten - een aanval, een rode kaart - flink gas te geven. Wanneer hun favoriete club in de verdediging werd gedrongen, gingen ze juist langzamer rijden. Bij neutrale luisteraars, die toevallig naar een wedstrijdverslag luisterden, bleek het verloop van de wedstrijd geen verschil uit te maken.

De onderzoekers schatten dat twee miljoen Britse automobilisten een ongeluk of een bijna-ongeluk hebben gehad, doordat ze onder het rijden naar het verslag van een voetbalwedstrijd luisterden. "Het is algemeen bekend dat niet-handsfree bellen kan leiden tot ongelukken, maar andere handelingen hebben vermoedelijk een vergelijkbaar effect, zoals luisteren naar sport op de radio'', concludeert onderzoeker Michael J. Pont.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.