Home

Achtergrond 1089 x bekeken 1 reactie

Vleeskoeien grazen onder hoogstamkersenbomen

Wie het Betuwse dorp Echteld binnenrijdt vanuit de richting Tiel stuit op dit schilderachtige tafereel.

Onder oude hoogstamkersenbomen grazen vleeskoeien. Halverwege de vorige eeuw was het weinig bijzonder, maar een dergelijk beeld verdwijnt langzaam aan uit het landschap. Moderne kersenboomgaarden staan tegenwoordig onder plastic en vleeskoeien staan vaker op stal. Foto William Hoogteyling

Milieu-gedeputeerde Onno Hoes van Noord-Brabant opent de velddemodag Schoon Water van de Duinboeren in het Brabantse De Moer. Dat doet hij met een zelfsturende trekker. Op de demodag werden de nieuwste technieken gepresenteerd in het kader van het project Schoon water voor Brabant. Het doel van het project is om het drinkwater te beschermen door onder meer middelenkeuze en het gebruik van de juiste technieken. Foto Marcel Bekken

Op het schapenbedrijf van Rob Adriaans in het Brabantse Nuenen werd vandaag het door Litams ontwikkelde systeem voor elektronische identificatie en registratie gedemonstreerd. De lammeren worden gewogen en elektronisch uitgeselecteerd op gewicht. Adriaans test het systeem vanaf februari dit jaar. Zijn dieren zijn voorzien van een elektronisch oormerk. Met een handcomputer kan hij gegevens uitlezen en toevoegen. Hij is positief, al moeten hier en daar nog wat aanpassing worden gedaan. Foto Jan Willem Veldman

Een grote hoeveelheid zware regenval trekt een geul door het peenperceel van landbouwbedrijf Cerfontaine. Het perceel ligt op het Plateau van Margraten, gelegen in de heuvels van Zuid-Limburg. "Heel af en toe komt zo’n geul voor", vertelt medewerker Bart Bakker. "Vroeger meer, maar toen kwamen er ook meer echte stortbuien voor. En daar helpt geen niet-kerende grondbewerking tegen, hoor. Daar geloven wij niet zo in." Zo’n geul vormt geen enkel probleem voor te teelt van de wortelen, licht Bakker verder toe. "Van een geul van dit formaat hebben wij geen last." Foto Twan Wiermans

Melkveehouder Henk te Kamp uit het Gelderse Hall kuilt onder het toeziend oog van Te Kamp senior. Hij is al drie dagen bezig. "Ik heb in totaal 50 hectare gemaaid. Omdat ik alles zelf doe kost het veel tijd. Maar het is wel een mooie, volle snede, dus de hoeveelheid valt niet tegen", oordeelt hij. Te Kamp heeft een melkveebedrijf met honderd melkkoeien en honderd stuks jongvee. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rinie

    Kijk, zo hoort het weer te zijn. Respect voor mens, dier en natuur.
    Bomen voor de koeien om bij te felle zon onder te schuilen.
    gelukkig zijn ze er nog hier en daar: kleine paradijsjes op aarde

Of registreer je om te kunnen reageren.