Home

Achtergrond

Vier verdachten van plannen aanslag New York vast

De Amerikaanse politie heeft woensdag vier mannen opgepakt, die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen in New York.

De vier zouden het hebben gemunt op een synagoge en op vliegtuigen bij een militaire basis. Dat heeft de aanklager in New York laten weten. De vier zouden een synagoge in de wijk Riverdale hebben willen opblazen door een auto te laten exploderen. Ook zouden ze militaire vliegtuigen van het vliegveld Stewart in de stad Newburgh hebben willen neerhalen met Stinger-raketten.

De recherchedienst FBI deed al een jaar onderzoek naar het viertal. Om wapens te verkrijgen, deden de verdachten zaken met een informant van de FBI. Die voorzag de mannen van een niet-functionerende raket en van explosieven die niet werkten.

De vier arrestanten zijn afkomstig uit Newburgh in de staat New York. Een van hen had in juni vorig jaar tegen de informant van de FBI gezegd dat zijn ouders in Afghanistan hadden gewoond. De terreurverdachte was geschokt door de vele moslims die in Afghanistan en Pakistan door Amerikaanse militairen zijn gedood.

Hij vertelde de informant dat hij zich bij een in Pakistan gevestigde militante groep wilde aansluiten. Ook repte hij van zijn plan actie tegen de Verenigde Staten te ondernemen. De man hoopte daardoor een martelaar te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.