Home

Achtergrond 163 x bekeken

Verschil in peiling tussen PVV en CDA kleiner

De PVV van Geert Wilders is nog steeds de grootste, maar het CDA kruipt dichterbij. Dat blijkt uit de peiling van onderzoeker Maurice de Hond die zondag is gepresenteerd.

De PVV zakt deze week één zetel naar 32 zetels in de Tweede Kamer, terwijl het CDA er één wint en op dertig zetels staat. In werkelijkheid bezetten de PVV en het CDA respectievelijk negen en 41 Kamerzetels.

Ook de andere runner-up D66 moet één zetel inleveren als er verkiezingen zouden zijn, en komt uit op zeventien zetels, terwijl de partij drie echte Kamerzetels bezet. De VVD, die momenteel 22 Kamerleden telt, wint in de peiling er één en staat op veertien zetels.

Naast deze geringe verschuivingen blijkt uit de peiling dat 85 procent van de huidige CDA-kiezers vindt dat de PVV niet bij voorbaat moet worden uitgesloten van deelname aan een regeringscoalitie. De overige 15 procent vindt dat voorafgaande aan verkiezingen wel afstand van Wilders' partij moet worden genomen. De afgelopen week bleek nog dat ruim een derde van de lokale CDA-bestuurders een coalitie met de PVV op voorhand uitsluit.

Van alle mogelijke combinaties wordt PVV-CDA-VVD met 28 procent het meest gekozen, aldus De Hond. Een coalitie van CDA-D66-PvdA plus GroenLinks of SP scoort 24 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.