Home

Achtergrond 199 x bekeken 2 reacties

Verontwaardiging over verkoop levende vlinders

De verkoop zaterdag van levende distelvlinders in een geschenkdoosje voor Moederdag heeft bij de Vlinderstichting verontwaardiging gewekt.

De stichting wijst de verkoop bij een vestiging van Intratuin in het Zuid-Hollandse Rhoon af en noemt die ongewenst. Volgens een woordvoerder van Intratuin is de verkoop juist bedoeld om het publiek te wijzen op de slechte toestand van sommige vlinderpopulaties in Nederland.

,,Dat ze de vlinder onder de aandacht willen brengen, is natuurlijk goed. Maar verkoop dan een vlinderstruik en geen levende vlinders'', vindt de Vlinderstichting. Zij vreest dat de insecten de transacties niet zullen overleven.

De distelvlinders kosten 6,99 euro en het is de bedoeling dat kopers de dieren binnen een dag loslaten. ,,Ze leggen daarna meteen eitjes en dat is dus goed voor de populatie'', aldus de zegsman van Intratuin. ,,Het is niet de bedoeling dat we hier geld aan verdienen. Het gaat ons om de boodschap. Dat we dat met Moederdag doen, is omdat je een moment zoekt met een verhaal.'' Intratuin Rhoon heeft zaterdag enkele tientallen vlinders, die een kweker levert.

De Partij voor de Dieren dringt volgens een woordvoerster bij minister Gerda Verburg (Landbouw) aan op een verbod op de handel in levende vlinders.

De insecten van Intratuin komen van het bedrijf Vlindergroet in Steenbergen dat is gespecialiseerd in het leveren van vlinders voor speciale gelegenheden zoals huwelijken en begrafenissen. Het loslaten van de insecten is volgens het bedrijf een traditie bij Amerikaanse indianen. De insecten kunnen vanaf april tot oktober worden geleverd en losgelaten. De prijzen voor de vlinders variëren van 21 euro voor een exemplaar tot 117 euro voor 25 vlinders, inclusief doos.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  corrie

  Als we nou eens beginnen al die stenen parken in onze tuin weg te halen, en er vlinderlokkende planten voor plaatsen, dan krijgen deze beestjes in elk geval kansen.
  En het is reuze gezellig van die kleine fladderaars in je tuin, je leert er veel van, en herkennen doe je ze zo, en lawaai maken ze niet dus geen gedoe met buren.
  Corrie den Helder

 • no-profile-image

  Diederik

  Ha.ha.ha..Intratuin doet aan bewustwording door de verkoop van vrije vlinders in een doosje? Moeten we ons bewust worden dat alle schaarse dieren in een klein rot doosje gehouden moeten worden? Dat we de laatste schaarse dieren dan ook maar moeten uitschakelen? Wat geld al niet met mensen doet. Liever; wat geld al niet veroorzaakt in de hersenpan van mensen waardoor ze dieren maar van alles aandoen. Hoe ver moeten we nog gaan met deze smerige handel(swijze)? Ik kan hier om janken. Dat mensen als stenen zover van de natuur zijn geraakt. Wat is de mens nog? Een geldzuchtige robot die vanuit de ether wordt aangestuurd door iets? Zulke zaken kan ik gewoon niet vatten. Een vlindertje....Kinderen deden deze vroeger nog wel in een doosje en kregen dan te horen dat dit niet mocht met uitleg. Stapel; stapel mesjogge. Balkenende zal het wel weer vanuit christelijke motieven goedpraten.. eng.

Of registreer je om te kunnen reageren.