Home

Achtergrond

Verdoofd castreren is tijdelijk

Biggen verdoofd castreren is niet ideaal. Maar morrel niet aan gemaakte afspraken.

Varkenshouders zijn niet blij met het verdoofd castreren. Het kost hen iets meer tijd en ze zijn allerminst overtuigd van het welzijnsvoordeel. Ze wijzen op het gespartel en de daarmee gepaarde onrust als de biggen onder narcose gebracht worden. In hun ogen wordt het welzijnsvoordeel van het verdoofd castreren teniet gedaan door het welzijnsnadeel van het verdoven zelf.

De reacties zijn begrijpelijk. Het castreren gebeurt nu anders dan voorheen. Dus zeker in het begin is het zoeken naar een manier hoe dat zo efficiënt mogelijk is te doen. En natuurlijk voelt een big zich niet happy als hij op zijn kop in een beker wordt gezet, waarna hij met CO2 wordt verdoofd. Maar wees eerlijk: de big voelt zich nóg ongelukkiger als hij zonder verdoving wordt gecastreerd.

De ondertekening van de Verklaring van Noordwijk, waarbij de varkenssector en de supermarkten afspraken hebben gemaakt rondom het verdoofd castreren, is weloverwogen gebeurd. Het geeft geen pas bij wat tegenwind te gaan morrelen aan die afspraken. Even doorbijten dus varkenshouders.

Dat geldt ook voor Varkens in Nood. Die start binnenkort een campagne om de sector te dwingen versneld te stoppen met castreren. Dit naar aanleiding van een Duits onderzoek, waaruit zou blijken dat CO2-verdoving niet bijdraagt aan het voorkomen van stress voor en tijdens castratie.

Het is iedereen wel duidelijk dat niet castreren op lange termijn de beste oplossing is. Alleen is dat nu nog een brug te ver. Detectie van berengeur aan de slachtlijn vraagt nader onderzoek, voordat het betrouwbaar genoeg is. Immunocastratie, waarbij beertjes bij opleg en zes à vier weken voor het slachten worden geënt met het middel Improvac, kan ook niet omdat het nog niet is toegelaten.

Het is voorlopig zaak allemaal te doen wat in de Verklaring van Noordwijk is vastgelegd. Verdoofd castreren is een tijdelijke oplossing, totdat helemaal niet meer castreren een betrouwbare, structurele oplossing is.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.