Home

Achtergrond

Verburg dubt over uitbetaling toeslag

Minister Gerda Ver­burg (LNV) weet nog niet of ze gebruikmaakt van het aanbod om 70 procent van de EU-inkomens­steun aan boeren iets eerder, per voorschot, uit te betalen.

Verburg wil liefst het hele bedrag in één keer overmaken. Ambtenaren van het ministerie van landbouw en de Europese Commissie bezien de komende weken of dat laatste mogelijk is, aldus een woordvoerster van LNV. ”Binnen enkele weken moet dat duidelijk zijn.”

Eurocommissaris voor land­bouw Mariann Fischer Boel deed maandag, tijdens de raad van EU-­landbouwministers, het voorstel om boeren een groot deel van de inkomenstoeslag al vanaf 16 okto­ber te doen toekomen. Normaliter worden de toeslagen pas na 1 de­cember uitbetaald.

Het eerder uitbetalen van de toeslagen moet het leed verzach­ten van boeren die te lijden heb­ben onder de lage prijzen, bijvoor­beeld in de zuivel. Voorschotten mogen overigens van Brussel al­leen worden uitgekeerd als de controle op de rechtmatigheid van de toeslagen is afgerond.

Verburg ziet dat laatste niet zo­zeer als een probleem. Wel vreest zij dat het in twee stappen uitbeta­len van de toeslagen leidt tot extra uitvoeringslasten bij Dienst Rege­lingen (DR). In de Kamer zei ze eerder daarom niet veel te voelen voor eerder uitbetalen van een deel van de toeslag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.