Home

Achtergrond 337 x bekeken 3 reacties

'Verburg bevoordeelt grote schapenhouders bij I&R'

Minister Gerda Verburg bevoordeelt de grote schapen- en geitenhouders bij de invoering van elektronische identificatie en registratie (I&R).

Dat stelde schapenfokker Jan van der Zanden vanochtend namens een groot aantal, vooral kleinere schapen- en geitenhouders tegenover de Kamer.

Bovendien wordt het draagvlak onder schapen- en geitenhouders voor elektronische I&R volgens hem verder ondermijnd, omdat Verburg een vermeende toezegging om het vermarkten van weidelammeren weer toe te staan niet zou zijn nagekomen.

EU-inkomenstoeslag

De EU schrijft voor dat elektronische I&R voor schapen en geiten per 2010 wordt ingevoerd. Minister Verburg heeft besloten om grote schapen- en geitenhouders (meer dan 200 ooien) financieel te compenseren via hun EU-inkomenstoeslag, omdat zij de centrale I&R-database voorfinancieren.

Tegelijk stimuleert zij zo het omnummeren van de grotere kuddes naar een elektronisch nummer. Verburg wil hiervoor 8,5 tot 9 miljoen euro aan niet uitbetaalde toeslagen bestemmen. Daarnaast trekt zij nog eens 3 miljoen euro uit voor de I&R van haar eigen begroting.

"Een dubieuze manier van geld uitdelen", aldus Van der Zanden, die ook suggereerde dat LNV heeft verzuimd de ontwikkeling van de software openbaar aan te besteden.

LTO is wél akkoord met de oplossing van Verburg. Het is misschien niet de beste oplossing, zei Nico Verduin, voorzitter van de LTO-vakgroep schapen- en geitenhouderij. Maar ook gelet op de naderende datum van invoering is het wel de meest praktische.

Het vermarkten van weidelammeren moet, net als in andere EU-lidstaten, weer worden toegestaan, omdat veehouders anders in de verleiding komen om de dieren via illegale weg aan- en af te voeren, stelde Andries Kingma, voorzitter van de veemarkt Leeuwarden en vice-voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV). En dat ondergraaft de elektronische I&R.

De Kamer debatteert vanmiddag met Verburg over de besteding van Europese landbouwgelden. De elektronische I&R is daarbij een van de onderwerpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Iemand die zich als een schapenboer in weide voor doet, kan ook wel een ambtenaar zijn. Alle I&R is omslachtig en kosten opdrijvend. Waar blijft die consument die die meerkosten eigenlijk moet betalen in plaats van de boer zelf? Geen enkele schapenhouder kan nog zonder subsidie. en dat allemaal vanwege de steeds maar oplopende kosten waar geen oplopende opbrengsten tegenover staan. De enige schapen die straks nog over blijven zijn de gesubsidieerde maaimachines.

 • no-profile-image

  Schapenhouder

  Wat is het probleem? Serieuze schapenhouders zullen toch al gauw 450 tot 700 schapen houden of mischien nog wel meer. Dit is ook een must wil je er een inkomen uit halen, De marges zijn heel klein, een beetje compensatie is daarom gewenst voor de schapenhouders.

 • no-profile-image

  schapenboer

  SLUITENDE SCHAPENREGISTRATIE IS EEN MUST VOORDAT DE HANDEL IN WEIDELAMMEREN WORDT VERSOEPELD.

Of registreer je om te kunnen reageren.