Home

Achtergrond 1 reactie

Veel agressie en geweld tegen werknemers gemeenten

Ruim zes op de tien gemeenteambtenaren met een publieke functie hebben afgelopen jaar persoonlijk te maken gehad met agressie en geweld tijdens het werk.

Vooral werknemers die zich bezighouden met handhaving en toezicht werden hiermee geconfronteerd.

Dat blijkt uit een breed onderzoek onder gemeenten dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat werknemers die getuige zijn geweest van een geweldsincident daar zeer door geraakt kunnen worden. Getuigen van agressie en geweld kunnen bijna evenveel last hebben van een incident als hun collega's die daadwerkelijk het slachtoffer waren.

Een op de tien werknemers met een publieke taak bij gemeenten zegt zich regelmatig onveilig te voelen op het werk. Hoe stedelijker de gemeente, hoe onveiliger de ambtenaren zich voelen. Vooral in gemeenten in de provincies Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland voelen veel werknemers zich onveilig. Groningen, Zeeland en Utrecht springen er juist positief uit.

Het onderzoek maakt deel uit van de aanpak van agressie en geweld tegen ambtenaren met een publieke taak. Ter Horst werkt aan een onderzoeksmethode waarmee bijvoorbeeld gemeenten eenvoudig kunnen nagaan of hun aanpak van het probleem effectief is.

De onderzoekers concluderen dat gemeenten hun werknemers goed kunnen helpen door het treffen van veiligheidsmaatregelen. Duidelijke regels ter voorkoming van agressie en geweld zijn daar een voorbeeld van. Ook trainingen en opleidingen kunnen ervoor zorgen dat werknemers zich een stuk veiliger voelen in hun werk. Zulke maatregelen resulteren in een lager verzuim en grotere tevredenheid van werknemers.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gertje

    Als de gemeenteambtenaren gewoon een beetje duidelijker zijn,en niet overal zo moeilijk en lang over willen doen.Dat lijt vaak tot grote frustratie en kost ondernemers en burgers erg veel ! heel veel geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.