Home

Achtergrond 265 x bekeken 6 reacties

Varkensvlees inzet conflict

IKB NV-bedrijven lopen de kans dat Nederlandse supermarkten vanaf 2010 geen vlees meer van hun bedrijven willen afnemen.

Dat zegt Anne Corine Vlaardingerbroek, beleidsmedewerker bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De supermarkten kunnen het vlees van IKB NV bedrijven weigeren als de vakbond NVV en de Groene Belangenbehartiger bij hun standpunt blijven om hun IKB NV-systeem niet in te passen in het GlobalGap-systeem.

Het andere systeem, IKB Varken, zit in de zogenoemde benchmark. Het systeem wordt ingepast in de GlobalGap-eisen. Hetzelfde geldt voor IKB Kip en IKB Kalf. "Ons streven is om per 1 januari volgend jaar alleen nog vlees volgens GlobalGap-eisen te verkopen", meldt het CBL.

De NVV heeft IKB Varken en IKB Nederland NV gevraagd vooralsnog niet in te stappen bij GlobalGap. Volgens NVV-voorzittter Wyno Zwanenburg biedt dat geen voordelen en levert het alleen extra kosten op. "Onze systemen hebben al een hogere norm dan GlobalGap."
Voorzitter Mark Logtenberg van het college van deskundigen van IKB NV zegt geen actie te ondernemen richting GlobalGap. Als de situatie zo blijft, kunnen ook de slachterijen in een lastig parket komen. "Als wij worden geconfronteerd met de GlobalGap-eis, willen wij daar samen met onze toeleveranciers invulling aan geven", aldus directeur Marc van der Lee van Vion. "Kanalisatie is in ieder geval geen optie".

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben

  Geachte heer Mousker, waarom legt u niet uit waarom een varkenshouder hier wel aan mee zou moeten doen? Zowel VION als CBL hebben geen onderbouwing. Ze dreigen alleen maar dat je dan geen varkens meer mag leveren. Op www.nvv.nl wordt wel uitgelegd waarom de NVV geen voorstander van GlobalGap is.

 • no-profile-image

  boer

  Of lto moet eens stage lopen bij de NVV. Zo leren ze wat belangenbehartiging is en wat opkomen voor je leden betekent. Kunnen ze tevens eens zien hoe de NVV de markt wel degelijk kan beinvloeden. Wederom geeft annechien de zeggenschap weer weg, net zoals ze al stiekem wilde beslissen dat Ramakers een half miljoen boerengeld mee kreeg om op te rotten. Ik heb ondertussen vele (lokale) lto bestuurders gesproken maar geen kan mij uitleggen waar annechien en lto mee bezig is. Vanuit een ivoren toren (met vion in de allerhoogste torenkamer)willen ze reageren over de varkenshouderij. De mening van de varkenshouderij intreseren hun helemaal niets, laat staan dat ze zich bekommeren over het inkomen. Dat vion slecht betaalt is alom bekend maar met GG gaan "wijze" mannen, wereldwijd, beslissen over ons lot en wij moeten weer betalen. Ik snap werkelijk niets meer van lto leden......

 • no-profile-image

  centje

  Kortom LTO geeft de zegenschap weer eens weg. Waar zijn in godsnaam daar mee bezig bij lto. Waarom moet annechien ons altijd misbruiken ten voordele van vion. Ik durf nu wel te zeggen dat elke boer die nog lid is van lto en nog levert aan vion gewoon een enorme stomme sukkel is die absoluut niet beseft dat iedereen maar speel met ons varkenshouders en ons afscheept met een hongerloontje !!!!!!!

 • no-profile-image

  bert

  het gaat er om dat ze bocht weer in de winkels kunnen leggen. lekker goedkoop

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is weer een machtsmiddel van de supermarkten. Zo wordt de producent uit gemolken. De hoge kwaliteit en borging van IKB wordt onderuit gehaald en kunnen de supers maar graaien naar goedkoop buitenlandsvlees zonder goede borging. Zeer goed van de NVV om de poot stijf tehouden. Waar is LTO weer mee bezig? De eigen boeren onderuit laten halen!

 • no-profile-image

  knor knor

  lto laat niet met je sollen. zorg gewoon voor goede prijzen. of heeft lto ook gewoon niets in de melk te brokken. als dat zo is laat ons dan niet langer in die waan . wees eerlijk naar je leden toe en zeg gewoon we hebben geen zeggenschap in de prijsvorming. IDEE GA OP CURSUS: LAAT NIET OVER MIJ HEEN LOPEN.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.