Home

Achtergrond 291 x bekeken

Varkenshouders verdoven met tegenzin

Het verdoven van biggen met CO2 is dieronvriendelijk en kost bovendien veel extra tijd.

Dat is de mening van veel varkenshouders die sinds enkele maanden aan het verdoven zijn. Dat meldt Boerderij morgen. Het weekblad maakte een belronde langs een 15 tal zeugenhouders om een beeld te krijgen van de ervaringen met verdoofd castreren.

De grootste bezwaren tegen het verdoofd castreren zijn de dieronvriendelijke verdovingsmethode en de extra arbeid die daarmee gepaard gaat. Zo geven alle ondervraagde varkenshouders aan dat de verdoofde castratie welzijnsonvriendelijker is dan de 'oude' manier van castreren. Het onder narcose brengen van de dieren gaat volgens de ervaringsdeskundigen gepaard met gespartel en onrust. Dat weegt volgens hen niet op tegen de vermindering van de pijn van het castreren zelf.

Ook blijkt het verdoven extra tijd te kosten. Dat varieert va één tot vier minuten extra arbeidstijd per toom. Dat er een grote variatie zit in de extra arbeidstijd komt doordat veel bedrijven nog zoekende zijn naar een passende logistiek rondom het verdoven met CO2.

Het verplicht verdoven van biggen is het gevolg van het ondertekenen van de 'Verklaring van Noordwijk'. In dit convenant is door supermarkten en de sector afgesproken om in Nederland geen vlees meer te verkopen van onverdoofd gecastreerde beertjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.