Home

Achtergrond

Van der Hoeven: niet meer geld voor covergisting

Geld dat overblijft uit de subsidiepot voor windenergie op land moet niet worden overgeheveld naar zonne-energie en covergisting, vindt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Zij reageerde hiermee op een voorstel dat PvdA-Kamerlid Diederik Samsom gisteren deed in een debat met de minister over energie-onderwerpen. Samsom rekende voor dat zo 180 miljoen euro extra kan naar covergisting en 72 miljoen euro naar zonne-energie.

“Ik ben dat eerlijk gezegd niet van plan”, antwoordde de minister. Volgens haar tellen de subsidiebedragen, eenmaal overgeheveld, jaren door. “Die bedragen krijg je niet meer terug.”

Samsom had tevens voorgesteld om de bedragen te laten doorgaan voor lening, voor als het geld toch nodig zou blijken te zijn voor windenergie op land. Dat nu vond het CDA weer geen goed idee.

Met de (CDA-)minister vond CDA-Kamerlid Liesbeth Spies het ook niet verstandig om zo kort na het openstellen van de SDE-regeling de regels al weer te veranderen.

Pas na het sluiten van de aanvraagtermijn (1 november) is er meer zekerheid, aldus minister Van der Hoeven. Volgend jaar wordt de SDE-regeling geëvalueerd. Extra geld komt er pas na 2011, zei ze. Dat is ook nodig om het doel van 35 procent duurzame energie in 2020 te halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.