Home

Achtergrond

Vaarzenexport loopt nog matig

De hervatte vaarzenexport naar derde landen gaat nog niet als de brandweer. Na de exportbeperkingen rond blauwtongtype 8 en, later, -type 6 waren de problemen nog niet voorbij.Ontbrekende exportovereenkomsten voor vaarzen, de kredietcrisis en lage melkprijzen staan een volledig herstel in de weg.

Cijfers van exportorganisatie Veepro illustreren dit beeld. In een normaal jaar steken volgens Veepro maandelijks 4.000 tot 4.500 Nederlandse vaarzen de grens over. In de eerste drie maanden van 2009 waren dat er gemiddeld 1.800 per maand. Dat betekent dat de vaarzenexport nog lang niet op het oude niveau zit.

Momenteel is de vaarzenexport naar Rusland vanwege de kredietcrisis zeer moeizaam en zitten Oekraiene en Kazachstan op slot. Positief is de iets aangetrokken export naar Noord-Afrika.

Doordat er hard gewerkt wordt aan nieuwe exportovereenkomsten zal de export op termijn voorzichtiger weer gaan toenemen. Maar dit duurt wel even.

prognose:

vaarzenexport trekt voorzichtig aan

Of registreer je om te kunnen reageren.