Home

Achtergrond 180 x bekeken

VVD wil getuigenbescherming Europees regelen

De VVD wil een Europees beschermingsprogramma opzetten voor belangrijke getuigen.

Nederland is te klein en onvoldoende professioneel voor een eigen getuigenbeschermingsprogramma. Dat vindt liberaal Hans van Baalen, Tweede Kamerlid en VVD-lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij wijst erop dat bijvoorbeeld Duitsland, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië veel professioneler omgaan met de bescherming van belangrijke getuigen. Nederland zou daar in een Europese samenwerking van kunnen leren.

Directe aanleiding voor zijn betoog vormt de deal die het Openbaar Ministerie heeft gesloten met kroongetuige Peter de la S. De getuige weigert verder te verklaren omdat hij vreest dat Nederland zijn veiligheid onvoldoende kan garanderen. Oud-officier van justitie en VVD-Kamerlid Fred Teeven greep die kwestie eerder ook aan om te pleiten voor een Europees beschermingsprogramma.

,,Laten we onder Europol een Europees getuigen-beschermingsprogramma opzetten'', stelde van Baalen woensdag. ,,Criminelen kennen geen grenzen, getuigen ook niet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.