Home

Achtergrond 228 x bekeken 7 reacties

VVD en CDA botsen over EU-landbouwsubsidies

De VVD wil de Europese landbouwsubsidies afschaffen en vervangen door nationale bijdragen.

Lijsttrekker Hans van Baalen heeft dat zondag gezegd in een lijsttrekkersdebat op Radio 1, vooruitlopend op de verkiezing van het Europarlement donderdag.

CDA-leider Wim van de Camp noemde afschaffing onzin. "Als Frankrijk de Franse boeren gaat subsidies en Nederland de Nederlandse boeren, is dat het einde van de gelijke Europese markt''.

PvdA-leider Thijs Berman zei dat Europa boeren hard nodig heeft. Hij is er wel voorstander van de subidies op een sociale manier te verminderen: "De liberalen hebben dat in het Europarlement steeds tegengehouden. Ik ben blij dat Van Baalen zich nu aansluit bij de PvdA.''

Judith Sargentini (GroenLinks) wil de subsidies gebruiken om de landbouw milieuvriendelijker te maken. Ze wil vooral minder veehouderij, omdat vee erg veel uitstoot van broeikasgas CO2 veroorzaakt.

Van Baalen kreeg steun van de PVV en SP: "Nederland betaalt het meest aan die gekke landbouwsubsidies, daar moeten we dus maar mee stoppen'', zei lijsttrekker Barry Madlener (PVV). "Dat geld kunnen we beter geven aan de politie in Nederland in plaats van gekke windmolens van GroenLinks.''

Landbouw is het oudste en grootste onderdeel van het EU-beleid. Jaarlijks gaat er ruim 40 miljard euro naar boeren en plattelandsvoorzieningen.

Van Baalen nam in het debat afstand van zijn fractievoorzitter Mark Rutte, die de EU-toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007 een fout had genoemd. Volgens Van Baalen was die toetreding goed voor de Nederlandse handel.

De VVD-voorman maakte verder een snerende opmerking over zijn nummer drie op de kandidatenlijst, Toine Manders. Die had vele Europese vlaggen uitgedeeld op scholen en gemeentehuizen om Europa bekender te maken. "Ik hang alleen de Nederlandse vlag uit'', zei Van Baalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Ook stoppen met Natura 2000 waar de boeren stevig van balen,nederland is door oud-minster Veerman rijkelijk bedeeld met 162 gebieden wat weer grote problemen oplevert voor de huidige boeren.Frankrijk heeft er maar 26 aangemeld.Veerman is hiervoor beloond met het voorzitterschap van natuurmonumenten en bestuurslid bij de Rabobank.Ook stopppen met de NMA die de retailers de gelegenheid geeft om de boeren tegen elkaar uit te spelen.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Die vent is echt zo dom als bonen stro, als ik de zegeningen van het europees landbouw beleid bekijk vanaf 1957 voor nederland dan zijn die alleen maar positief voor ons. En als we dan nu op een ander speelveld een relevante marktpartij willen zijn worden we door Neelie aan de ketting gelegd,.Een melkveehouder die daar nog op stemt schiet in zijn eigen voeten

 • no-profile-image

  Klaas

  Hier zullen de Nederlandse boeren blij mee zijn, want die mogen zichzelf graag ondernemer noemen, maar ze zijn het niet echt.
  Een echte ondernemer haalt rendement uit zijn bedrijf en dat doen veel boeren allang niet meer. Boeren willen hun eigen uurloon niet eens weten!! Als je je eigen verkoopprijs niet kunt bepalen ben je geen echte ondernemer. De echte ondernemer is onze zuivelcooperatie, maar die gebruikt boeren voor hun eigen fusiedoelen.

 • no-profile-image

  Frans

  Zolang men spreekt over europese subsidies zonder onderscheid te maken over de aard ervan is dit politieke prietpraat.
  Maar een zeer grondige kritische doorlichting van de verschillende maatregelen zou zeer wenselijk zijn want de wijze waarop op EU vlak wordt beslist geeft aanleiding tot uitgaven die eerder te klasseren zijn als flagrante afpersing en politieke corruptie (voor nederland bv de aardappelzetmeelregelingen). Instellen van subsidies is altijd gemakkelijker dan ze af te bouwen maar daardoor zijn vooral sinds 1992 veel onzinnige discrimineerende subsidies ingevoerd terwijl eerder rechtvaardige prijzen zou moeten worden nagestreefd.

 • no-profile-image

  jan

  er gaat wel teveel geld naar koningshuizen en multinationals

 • no-profile-image

  gert

  Verpaupering en verrommeling van het platteland ,gebeurt nu al,ook veel slecht onderhouden wegen in qua oppervlakte grote plattelandsgemeenten , die door het kleine inwonertal moeilijk zijn te onderhouden

 • no-profile-image

  gert

  Dan ook stoppen met die onzinnige NMA, die de machtige retailers de gelegenheid geeft om de boeren tegen elkaar uit te spelen,die er voor zorgen dat de boeren onder de kostprijs moeten produceren.Dat de boeren in Frankrijk supermarkten bestoken met giertanken is hiervan een gevolg,de boeren staan met de rug tegen de muur

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.