Home

Achtergrond

VS verwacht evenwicht op wereldmarkt suiker

De wereldmarkt voor suiker komt volgend seizoen (2009/2010) in evenwicht.

De wereldproductie komt dan uit op ongeveer 160 miljoen ton. Dat is net zo veel als het wereldwijde verbruik van suiker. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). USDA heeft van de belangrijkste gewassen schattingen gemaakt van de wereldproductie en het verbruik.

USDA gaat er vanuit dat de suikerproductie in India volgend seizoen weer stijgt. In het lopende seizoen 2008/2009 heeft het Aziatische land veel minder suiker geproduceerd dan in andere jaren. Ook Brazilië gaat volgend seizoen meer suiker produceren, verwacht het landbouwministerie.

In seizoen 2008/2009 lag de wereldproductie lager dan het verbruik. USDA schat dat de productie uitkomt op 149 miljoen ton ruwe suiker. Dat is 9 miljoen ton minder dan het verbruik. Vooral de productie in Azië valt veel lager uit dan normaal. India exporteert in andere jaren veel suiker, maar moest dit seizoen zelfs suiker importeren. Dit land is de één na grootste suikerproducent ter wereld. Brazilië is de grootste suikerproducent ter wereld. Maar dit land heeft de productie dit seizoen nauwelijks kunnen opvoeren ten opzichte van 2007/2008, meldt USDA.

De EU is de derde producent ter wereld. De EU heeft de eigen productie beperkt door de hervorming van het suikerbeleid. Daarom komt de productie dit seizoen niet boven de 17 miljoen ton ruwe suiker. De EU verbruikt 20 miljoen ton, waardoor de EU dit seizoen 3 miljoen ton suiker importeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.