Home

Achtergrond 269 x bekeken

Twijfels Efsa over veiligheid genmerkers

De Efsa heeft twijfels over de veiligheid van antibiotica resistentiegenen die worden toegepast in genetisch veranderde planten.

De Europese voedselautoriteit heeft wetenschappers daarom gevraagd nog eens te kijken naar de kans dat antibiotica genmerkers leiden tot een verhoogde ongevoeligheid van bacteriën tegen antibiotica. Volgens de Efsa zijn er twee wetenschappers in het BioHaz-panel van de Efsa die zorgen hebben over resistentievorming. De twee vormen een minderheid in het panel, dat zich buigt over risico’s van stoffen voor mens en milieu. Maar de Efsa ziet hier wel aanleiding in om het panel een nieuw oordeel te vragen. Het panel komt eind mei bij elkaar. Daarna buigt de Efsa zich over hun oordeel. De Europese Commissie heeft de Efsa vorig jaar gevraagd een wetenschappelijk oordeel te geven over de veiligheid van antibiotica resistentiegenen in genetisch veranderde planten.

Antibiotica resistentiegenen worden gebruikt om snel te bepalen of een nieuw gen is aangeslagen in een genetisch veranderde plant. BASF gebruikt deze techniek bij de transgene aardappel Amflora. Het kweekbedrijf heeft twaalf jaar geleden een vergunning aangevraagd voor de commerciële teelt van Amflora. Het concern is bij het Europese Hof van Justitie een rechtszaak begonnen, omdat de Europese Commissie volgens BASF wettelijke termijnen overschrijdt bij de toelating. BASF kreeg vorige week van de Duitse overheid een vergunning om pootgoed te vermeerderen van Amflora op een perceel van 20 hectare in het Noord-Duitse Bütow.

Of registreer je om te kunnen reageren.