Home

Achtergrond 1 reactie

Twenterand stelt besluit over megastallen uit

De gemeenteraad van Twenterand heeft gisteravond een besluit over de komst van twee nieuwe megastallen voor zich uitgeschoven.

Een meerderheid steunde een motie van Gemeentebelangen Twenterand om het voornemen van het college van burgemeester en wethouders en de provincie Overijssel verder te onderzoeken op gezondheidseffecten, milieu en ruimtelijke inpassing. Het college liet weten zich voor een onmogelijke opdracht gesteld te zien.

De raadsmeerderheid eiste dat binnen 30 dagen de nieuwe onderzoeksresultaten bekend zijn. Wethouder Jan Binnenmars van landbouw en reconstructie stelde dat die termijn onhaalbaar is. Volgens de GGD-Twente kan het namelijk nog wel twee jaar duren voordat de gezondheidsrisico's voor omwonenden van megastallen in kaart zijn gebracht.

De coalitiepartijen CDA, CU en de Lokaal Liberaal Twenterand en het college benadrukten dat ze in principe twee bedrijven willen toestaan met een bouwoppervlakte van niet meer dan 1,5 hectare en maximaal 7500 vleesvarkens.

De oppositie onder leiding van Gemeentebelangen Twenterand en de PvdA alsmede vele omwonenden zijn bang dat de provincie grotere bedrijven tussen de dorpen Vroomshoop en Westerhaar zal toestaan. Zij wensen geen nieuwe intensieve veehouderijen in het gebied.
Er zijn zeker 7500 handtekeningen ingezameld tegen de komst van de megastallen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Dat is mooi die twee jaar onderzoekstijd, dan kan men ook goed in kaart brengen hoe de gezondheidsstatus van de mensen is nu er nog geen stallen staan. Over tien jaar BREAKING NEWS , mensen die bij moderne megastallen wonen zijn gezonder als in de rest van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.