Home

Achtergrond

Tuinbouw kritisch over voorstel Gaswet

Het toezicht op de prijsvorming van aardgas is onvoldoende.

Energiebedrijven moeten hun overwinsten direct verrekenen met de afnemers, stelt het tuinbouwbedrijfsleven in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken stuurde onlangs de wetswijziging van de Gaswet naar de Tweede Kamer.

Volgens LTO Glaskracht Nederland en Productschap Tuinbouw (PT) heeft de tuinbouw nog geen voordeel gehad van de liberalisering van de gasmarkt. De partijen dringen aan op een verscherpt toezicht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op de prijsvorming. Het aantal gasaanbieders is nog beperkt en de markt is ondoorzichtig. De NMa moet ook aandringen op hogere frequentie van de marktmonitor. De monitor biedt nu nog jaarlijks een analyse van de gasmarkt.

LTO en PT prijzen het voorstel om de NMa Energiekamer de bevoegdheid te geven om nettarieven ook aan het begin van de reguleringsperiode bij te stellen. Zij kan zo geboekte overwinsten van netbedrijven compenseren. De Energiekamer zou ook achteraf overwinsten moeten kunnen korten.

De organisaties willen meer inspraak bij investering in het gas- en elektriciteitsnet. .Zij pleiten voor een invoeringstoets die de gevolgen van nieuwe regelgeving in kaart moet brengen. Nu is onvoldoende bekend hoe regels uitpakken voor de tuinbouw, waardoor de sector zelf te laat de effecten kan bepalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.