Home

Achtergrond 148 x bekeken

Trichet houdt vast aan stabiele prijzen

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vast aan het streven om de inflatie te beperken tot een niveau van ongeveer 2 procent per jaar.

Het loslaten van de inflatiedoelstellingen om de economie te stimuleren is geen optie, stelde ECB-president Jean-Claude Trichet zaterdag na afloop van een vergadering van de centralebankiers en wetenschappers die deel uitmaken van de Groep van 30.

"Wij zijn er om te zorgen voor een stabiele ontwikkeling van de prijzen. Op de langere duur is dat cruciaal om het vertrouwen weer te herstellen'', aldus Trichet. "Het is dan ook absoluut geen optie om iets te veranderen aan onze definitie van stabiele prijzen.''

Verschillende deskundigen vrezen dat de ECB bij een stijging van de inflatie de rente, die nu historisch laag is, weer zal verhogen. Dat zou een eventueel herstel van de economie in de eurozone de nek om kunnen draaien. Zij zouden dan ook graag zien dat de ECB zijn inflatiedoelstellingen tijdelijk loslaat, zodat de rente ook bij een gemiddelde prijsstijging van meer dan 2 procent niet hoeft te worden verhoogd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.