Home

Achtergrond

Timmermans niet beschikbaar als Eurocommissaris

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) is niet beschikbaar om Europees commissaris te worden.

Hij heeft dat vandaag gezegd in het radioprogramma TROS Kamerbreed. "Ik ben daar niet voor in'', aldus de PvdA-bewindsman.

Tot dusver gold Timmermans als een van de kandidaten om Neelie Kroes (VVD) op te volgen als Nederlandse eurocommissaris. Ook de namen van oud-staatssecretaris Dick Benschop (PvdA) en voormalig landbouwminister Cees Veerman (CDA) doen de ronde.

Ook Kroes heeft belangstelling voor een nieuwe periode in Brussel, heeft ze laten doorschemeren. Timmermans zei dat Kroes "het fantastisch doet'', maar wilde niet op de gang van zaken vooruitlopen. De nieuwe Europese Commissie treedt in het najaar aan.

Kroes pleitte er in het radioprogramma voor vrouwen kandidaat te stellen voor belangrijke EU-functies, zoals voorzitter van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Op dit moment doen alleen namen van mannen hiervoor de ronde. De wens van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om meer mooie vrouwen naar Brussel te sturen, noemde Kroes daarentegen "een schok en bijna lachwekkend''. Als Berlusconi mooie vrouwen wil zien, moet hij maar schoonheidswedstrijden bezoeken, vindt ze.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.