Home

Achtergrond 183 x bekeken

Terechte keuze Plantum

Diversiteit in de plantenveredeling is, net als in de natuur, een groot goed. Hoe groter de genenbron waar veredelaars uit kunnen putten, des te meer kans is er op nieuwe rassen waar boeren en tuinders mee uit de voeten kunnen.

Daarom is het goed dat kwekersorganisatie Plantum er voor heeft gekozen dat het kwekersrecht belangrijker is dan het octrooirecht. Het kwekersrecht beschermt plantenrassen. Rassen kunnen door iedereen worden gebruikt. Maar als een plant is gemaakt met een gentechniek waar octrooirecht op rust, mag zo'n plant niet worden gebruikt door anderen. Doordat genetische modificatie steeds meer wordt toegepast, betekent dit op termijn dat de veredeling wordt dichtgetimmerd door octrooirechten die in handen zijn van een handjevol bedrijven. Dat maakt het ontwikkelen van nieuwe rassen lastiger.

Het is logisch dat veredelingsbedrijven door hen ontwikkelde gentechnieken willen beschermen met patenten. Maar het is in het belang van de plantaardige sector wereldwijd dat veredelaars volop gebruik kunnen blijven maken van alle rassen, zonder beperkt te worden door patenten op planten. Het belang van de gehele plantaardige sector weegt terecht zwaarder dan het economische belang van een handjevol bedrijven.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.