Home

Achtergrond 3 reacties

Ten Have: Brits scharrelvlees AH gemiste kans

Een gemiste kans. Dat is de reactie van LTO-varkenshouderij voorzitter Annechien ten Have op het voornemen van Albert Heijn om varkensvlees voor haar nieuwe scharrelconcept uit Engeland te importeren.

Het nieuwe scharrelvlees van de supermarktketens is afkomstig van varkens die op stro leven, niet gecastreerd worden en beschikken over een uitloop. De Dierenbescherming waardeert het vlees met twee Beter Levensterren.

Ten Have denkt dat het nieuwe scharrelvlees te dicht gepositioneerd is naast het biologische vlees. "Als ze niet uitkijken, dan kannibaliseert het scharrelvlees het biologische vlees. Vlees met één ster staat dit verder af van het biologische segment. Nederlandse producenten hadden daar veel beter mee aan de slag gekund." Ten Have heeft begin volgende week een gesprek met AH.

NVV-voorzitter Wyno zwanenburg is tamelijk sceptisch over het AH-initiatief. "Ik begrijp dat AH iets unieks wil hebben, maar het wordt er voor de consument niet duidelijker op. Het lijkt er ook een beetje op dat alles wat van ver komt so-wie-so beter is in de ogen van AH."

Ook Zwanenburg wijst er op dat scharrelvlees zich in het verleden onvoldoende kon onderscheiden van het biologische vlees. "Ondernemers moeten zelf beslissen of en tegen welke prijs ze eventueel willen produceren oor AH."

Directeur communicatie Marc van der Lee herhaalt het standpunt van Vion dat het bedrijf bereid en in staat is het tussensegment vlees in te vullen. "Maar outdoor-zeugenhouderij, zoals in Engeland, past echter niet in Nederlandse omstandigheden."

Henk Schellekens, interim-manager van scharrelvarkensvleesgrossier Bon Vivant en scharrelvarkenshouder, noemt het initiatief van AH goed nieuws. "Ik heb altijd al gezegd dat we met scharrelvlees al volwaardig tussensegmentvlees hebben." Er zijn nog tussen de tien en twintig scharrelbedrijven in Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Margje

  waarover is de heer Schellekens zo blij ah haalt toch zijn vlees uit Engeland dus de Nederlandse varkenshouder heeft er niets aan maar zo is het toch voor jaren terug ook al gegaan de boeren moesten op iniciatief van ah gaan infesteren en toen ze dat gedaan hadden ging ah zijn vlees uit Brazilie halen zo'n keten verdiend dan aan mij ook geen cent meer want dat is er een die over de ruggen van de producenten mooi weer speelt

 • no-profile-image

  a.sluijs

  betalen ze dat vlees ook op zestig dagen zoals de meeste leveranciers in nederland,die dat weer door berekenen,aan de primaire sector

 • no-profile-image

  decefismskw

  bUj2rs nnpkczuetupm, [url=http://iqjeqcqpoywe.com/]iqjeqcqpoywe[/url], [link=http://ncgylyjmdepc.com/]ncgylyjmdepc[/link], http://tdrtdzyohwos.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.