Home

Achtergrond 2 reacties

Teler verzekert product vaker tegen hagel

Fruit- en groentetelers kiezen vaker voor een hagelschadeverzekering.

Dat blijkt uit een rondgang langs verzekeraars. De Europese subsidie via telersverenigingen maakt een polis aantrekkelijker. Adjunct-directeur Gert-Jan van Dijk van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH) schat in dat het verzekerde bedrag van Nederlandse telers met 10 procent groeit. "De afgelopen jaren was het verzekerde bedrag constant. Deze groei is direct toe te schrijven aan de mogelijkheid via telersvereningen Gemeenschappelijke Marktordening (GMO)-subsidie op de premie te krijgen."

Volgens Van Dijk wordt de helft van de groei veroorzaakt door telers die hun polis uitbreiden en het verzekerde bedrag zo verhogen. De andere helft komt van nieuwe telers. Jan Schreuder, directeur Nederland van de verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel, herkent het beeld. Exacte cijfers heeft hij niet. "We merken dat telers nu sneller een verzekering aafsluite, omdat ze 40 tot 50 procent van hun premie kunnen terugkrijgen."

De groei van Vereinigte Hagel is ook het gevolg van de korte tijd dat het bedrijf op de Nederlandse markt is. Het bedrijf richt zich ook op vollegrondsgroente. Juist bij producten als prei, sla, spruiten en kool ziet Schreuder een stijging. "The Greenery heeft er als een van de eersten op ingespeeld. We hebben met hen een aantal gesprekken gehad. Telers kunnen nu de factuur van de verzekering inleveren bij de veiling."

Volgens Van Dijk is de subsidie op hagelverzekering afhankelijk van het aantal deelnemers. Afzetorganisaties hebben een absoluut bedrag gekregen van de Europese Commissie. "Hoe meer telers deelnemen, hoe dunner de spoeling wordt. Het maximum bedraagt 50 procent van de premie. Bij de vorstverzekering voor fruit is geen sprake van groei. "Het aantal polissen ligt op honderd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ch Mare1

  waarom word er van GMO gelden niet rechtstreeks aan individuele telers een geldelijke bijdragen toegekend
  de meeste GMO gelden worden toegekend aan de afzet organisaties ,wat ermee gebeurd ,ik verwacht wel dat deze gelden worden gebruikt om uitbreiding in gebouwen )koel cellen en dergelijke
  maar de teler anzicht merkt er verrekte weinig van .iets meer collantie zou wel op zijn plaats zijn

 • no-profile-image

  jan

  Les 1 ;Bij een eigenrisico van 25%[standaard] zijn er maar twee die wijzer wordt van deze hagelverzekeringen!!! .DE in gehuurde taxateur,en de verzmaatschappij!

Of registreer je om te kunnen reageren.