Home

Achtergrond 165 x bekeken

Tamil Tijgers leggen wapens neer

Na 26 jaar burgeroorlog hebben de Sri Lankaanse Tamil Tijgers (LTTE) zondag besloten "hun wapens te laten zwijgen'' om de burgers in het conflictgebied te ontzien.

Dat liet het hoofd internationale relaties binnen de LTTE, Selvarasa Pathmanathan, zondag weten.
Volgens het kopstuk bevindt de sinds 1972 ondergedoken rebellenleider Velupillai Prabhakaran zich nog in het door het leger omsingelde gebied, samen met tweeduizend andere strijders. Prabhakaran wil volgens het kopstuk een vredesproces beginnen. Pathmanathan benadrukt echter dat de Tijgers er niet over peinzen zich over te geven: "We leggen de wapens neer, we geven niet op.''

Het leger legde de wapens niet neer. Sri Lankaanse troepen trokken zondag het laatste stuk jungle binnen dat nog in handen is van de onafhankelijkheidsstrijders. Het leger wil volgens een legerwoordvoerder de rebellen "elke centimeter land'' ontnemen. Het gebied van de Tamil Tijgers zou nog ongeveer 1 vierkante kilometer beslaan.

De Tamil Tijgers hebben sinds de jaren zeventig gevochten voor een eigen staat voor de voornamelijk hindoeïstische Tamils in het noorden en oosten van Sri Lanka. Twee jaar geleden hadden zij nog bijna een derde van het overwegend boeddhistische eiland in handen en runden ze een feitelijk autonoom gebied met eigen scholen, rechtbanken en een overheidsapparaat. De bittere strijd voor een eigen land kostte in totaal aan 70.000 mensen het leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.