Home

Achtergrond 198 x bekeken

'Supermarkten werken verder aan residu-eisen'

Nederlandse supermarkten scherpen de inkoopeisen voor residu op groente en fruit verder aan.

Dat zegt Milieudefensie projectleider Wouter van Eck. Milieudefensie voert overleg met supermarkten over residu. Twee jaar geleden meldden supermarkten als Super de Boer, Lidl en Aldi extra bovenwettelijke eisen. Sindsdien lijkt het stil. "Naar de buitenwereld lijkt het stil, maar er wordt hard gewerkt richting leveranciers om schoner te werken", zegt Van Eck.

Milieudefensie heeft de VWA-controleresultaten voor residu uit 2008 opgevraagd en zal eind juni een nieuwe ranglijst van schone supermarkten publiceren. Volgens Van Eck zet dat de ketens aan tot verdere actie. Zo maakte Super de Boer al bekend in 2010 te willen overstappen op deels residuvrije groenteschappen.

Volgens een woordvoerder van afzetkoepel DPA zoeken supermarkten telers bij hun projecten. "Het wordt steeds meer maatwerk en van een aantal van onze leden weten we dat ze er mee bezig zijn", zegt secretaris Ad Klaassen.

Jacco Vooijs, manager voedselveiligheid bij telersorganisatie FresQ, zegt dat supermarkten juist steeds meer inzien dat extra inkoopeisen geen zin hebben. "Nederlands product is veilig. Veiliger dan veilig bestaat niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.