Home

Achtergrond

’Stroomverbruik daalt voor het eerst sinds 1945’

Het wereldwijde verbruik van stroom zal dit jaar door de recessie voor het eerst sinds 1945 dalen.

Dit verwacht het Internationale Energiebureau (IEA) in een raming die vrijdag naar buiten is gebracht door de Britse zakenkrant Financial Times. Het IEA praat zondag de ministers van energie van de belangrijkste economieën bij.

De daling wordt geraamd op 3,5 procent. De teruggang van de industrie is de belangrijkste oorzaak. In China, ook wel de fabriek van de wereld genoemd, neemt het stroomverbruik naar verwachting met meer dan 2 procent af. In de rijke industrielanden, verenigd in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), bedraagt de afname bijna 5 procent. In Rusland gaat het om bijna 10 procent.

”De cijfers laten zien hoe diep de recessie is waarin we zitten”, aldus IEA-econoom Fatih Birol in de Financial Times. ”De vraag naar olie is in het verleden gedaald door schokken in de olieprijs, maar de consumptie van elektriciteit is nog nooit afgenomen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.