Home

Achtergrond

Steeds meer Duitsers denken over emigratie

Veel Duitsers zijn bang dat AOW en pensioen straks onvoldoende zijn om van te leven.

Daarom denken steeds meer Duitsers eraan hun oude dag door te brengen in een land met lagere kosten van levensonderhoud. Dit blijkt uit een opiniepeiling van de Postbank, waarover de krant Die Welt vandaag bericht. Maar liefst 23 procent van de werknemers tot 29 jaar gaat Duitsland na zijn pensionering verlaten als dat om redenen van koopkracht nodig is.

De mogelijke noodzaak tot emigratie wordt gevoeld op een moment dat juist steeds meer Duitsers trots zijn op hun land. Dit blijkt uit een andere peiling die Die Welt vrijdag publiceert. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden is nu ,,trots Duitser te zijn''. In 1994 was dat nog maar 69 procent.

Aanleiding voor het opinieonderzoek is de zestigste verjaardag van de Duitse grondwet, die op 8 mei 1949 in Bonn werd aangenomen door de Parlementaire Raad van de West-Duitse deelstaten. De voorzitter van de Raad, de latere bondskanselier Konrad Adenauer, liet om symbolische redenen om 23.55 uur stemmen, toen het debat nog niet was afgerond. Zo viel de democratische herstart precies op de vierde verjaardag van de capitulatie van nazi-Duitsland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.