Home

Achtergrond 348 x bekeken 1 reactie

Stalkeuring terug voor varkensexportplaatsen

Op de varkensexportverzamelplaatsen, die aangesloten zijn bij de kwaliteitsregeling NBWQ, mag vanaf begin deze week weer een stalkeuring in plaats van een klepkeuring plaatshebben.

Daardoor besparen de exportverzamelplaatsen 40 procent aan kosten en zijn bovendien flexibeler met hun planning. De exportplaatsen raakten hun stalkeuring eind vorig jaar kwijt, nadat er in Duitsland een bloedend varken werd aangetroffen op een Nederlandse veewagen. Daardoor kwam er weer een klepkeuring terug.

Een klepkeuring is veel ingewikkelder dan een stalkeuring, omdat de keurmeester bij de eerstgenoemde keuring aanwezig moet zijn tot het laatste dier geladen is. Bij een stalkeuring keurt hij het hele koppel dieren en de veewagen in één keer op de exportverzamelplaats. Als hij de dieren en de veewagen goedkeurt, hoeft hij niet meer aanwezig te zijn bij het laden van de dieren. Dat bespaart kosten.

Bij een klepkeuring moesten de exportplaatsen anderhalve dag van tevoren aangeven waar de dieren precies naar toe gingen met welke veewagen. Bij een stalkeuring is dat niet meer nodig. Zodoende kunnen de exportplaatsen hun ritten flexibeler plannen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Anthony van den Broek.

    Gelukkig,kunnen we weer makelijker handelen tot het laatste moment voor laden.
    Dit komt tengoede voor varkenshoudend nederland want alles in nederland slachten dan weten we onze prijs.
    www.avdbroek.com

Of registreer je om te kunnen reageren.