Home

Achtergrond 156 x bekeken

Spanning tussen Palestijnse facties loopt op

De spanning tussen de twee belangrijkste Palestijnse facties is zondag na de dood van twee militanten van Hamas hoog opgelopen.

Volgens de radicale Palestijnse beweging Hamas zijn de troepen van Fatah ,,een rode lijn'' overgegaan.


,,Hamas legt de complete verantwoordelijkheid voor deze lelijke misdaad bij Abbas en zijn veiligheidstroepen'', aldus een verklaring van Hamas zondag. De Palestijnse president Mahmoud Abbas staat aan het hoofd van het gematigde en seculiere Fatah. Hij heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever, Hamas heeft in de Gazastrook de touwtjes in handen.


Volgens Hamas zijn de troepen van Fatah ,,zionistische agenten''. Van een dialoog is daarom volgens de beweging voorlopig geen sprake meer. ,,Fatah moet een keuze maken: praten met ons of het vieze werk van de zionistische vijand doen'', aldus de verklaring.


Egypte bemiddelt tussen de twee partijen. Cairo hoopte uiterlijk 7 juli een overeenkomst tussen de twee partijen te hebben bereikt. Die deadline is door de recente ontwikkelingen ernstig onder druk komen staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.