Home

Achtergrond 196 x bekeken 2 reacties

’Sneller strafrechtelijke aanpak illegale arbeid’

Het CDA wil werkgevers sneller strafrechtelijk aanpakken als zij zich bij herhaling schuldig maken aan illegale arbeid.

Ondernemers die ondanks bestuurlijke boetes van de Arbeidsinspectie arbeidsmigranten blijven uitbuiten, komen volgens Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de grootste regeringspartij ”te gemakkelijk weg”.

Dat zei het CDA-Kamerlid donderdag in reactie op een brief van zijn partijgenoot minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over wat de burgemeester van Someren slavernij-achtige toestanden noemde bij een aspergestekerij in zijn gemeente. Volgens Van Hijum is de aspergesteekster in Someren een voorbeeld van een werkgever die al eerder beboet is voor illegale arbeid, maar door telkens bezwaar en beroep aan te tekenen aanpak door de overheid weet tegen te werken.

Donner wil versneld Roemenen en Bulgaren die als nieuwe EU-burgers vaak slachtoffer zijn van uitbuiting, wapenen met informatie over wonen en werken in Nederland. Verder heeft de minister vorig jaar al aan de Kamer toegezegd te onderzoeken of uitkeringsinstituut UWV eerder een werkvergunning kan weigeren bij werkgevers die zich bij herhaling schuldig maken aan illegale arbeid.

Vervolging

Maar dit is volgens Van Hijum onvoldoende. Hij wil dat naast de versnelde voorlichting en bestuurlijke aanpak ook eerder strafrechtelijke vervolging mogelijk wordt. Volgens het Kamerlid volgt nu bij een herhaalde overtreding eerst een nieuwe, hogere boete en kan pas de derde keer dat een werkgever wordt betrapt, de strafrechter worden ingeschakeld. Bedrijven kunnen dit echter voorkomen door telkens in bezwaar en beroep te gaan.

De tweede keer dat een werkgever met buitenlandse werknemers zonder juiste papieren wordt betrapt, moet volgens het CDA al een strafrechtelijke aanpak mogelijk zijn. Ook moet bij herhaling van illegale arbeid een bedrijf kunnen worden stilgelegd. Tevens zouden alle kosten voor het uitzetten van illegale werknemers moeten worden verhaald op betrokken werkgevers.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    er zijn genoeg werkloze nederlanders om dat werk te doen,maar dat is een moeilijk verhaal

  • no-profile-image

    landbouwer

    Uitbuiting van de land en tuinbouw door supermarkten wordt dat al gauw strafbaar? Of komt het CDA alleen maar op voor buitenlanders? Geen wonder dat Geert Wilders het zo goed doet in de peilingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.