Home

Achtergrond 270 x bekeken 5 reacties

Slecht weer drukt prognoses tarweoogst

De VS, Canada en Argentinië produceren dit jaar veel minder tarwe.

Dat is de verwachting van analisten doordat regenval de inzaai van zomertarwe onmogelijk maakt in het noorden van de VS en Canada. Argentinië heeft last van droogte. De drie landen horen tot de vijf grootste tarwe-exporteurs ter wereld.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) meldt dat begin deze week 23 procent van de zomertarwe in de VS is ingezaaid. Het meerjaarlijks gemiddelde ligt op 59 procent.

Het Amerikaanse meteorologisch instituut DTN Meteorlogix LLC voorspelt voor de komende week nog meer regen. Analisten verwachten dat steeds meer Amerikaanse en Canadese boeren overstappen op andere gewassen die later gezaaid kunnen worden. Daarnaast oogst de VS ook minder wintertarwe.

In Argentinië is het juist erg droog, waardoor veel boeren afzien van het inzaaien van tarwe. De termijnmarkt in de hoofdstad Buenos Aires stelt in een rapport dat het tarweareaal dit jaar uitkomt op 3,7 miljoen hectare. Dat is 18,6 procent minder dan vorig jaar. Het wordt het kleinste tarweareaal in Argentinië in honderd jaar.

In Australië verwachten analisten dat het tarweareaal krimpt, vooral als gevolg van de lagere tarweprijzen van het afgelopen jaar. Ook de EU gaat uit van een kleinere tarweoogst.

De VS, de EU, Canada, Australië en Argentinië nemen samen bijna 70 procent van de wereldhandel in tarwe voor hun rekening. Door de aanhoudende slechte berichten over het weer zijn de tarweprijzen deze week op de wereldmarkt gestegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eindhoven

  voer duurder, mest duurder, varkens goedkoper, het is weer vanouds goed geld verdienen over die domme boeren, ha ha ha

 • no-profile-image

  jupieee

  ik heb geen dieren laat die tarwe maar stijgen de rest komt wel achter

 • no-profile-image

  W Geverink

  Geen paniek . Elk jaar is het gewoon hetzelfde liedje . Nat hier en droog daar , en nog nooit is er een jaar geweest dat er geen tarwe werd verbouwd .

 • no-profile-image

  gert

  Het speculeren over een goede of slechte oogst gaat gewoon de hele zomer door

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Het is te hopen voor de akkerbouw dat de tarwe weer eens duur(der) wordt, en de rest v/d produkten dan (dus) ook, want afgelopen jaar is er geen droog brood verdiend! En als het veevoer dan dus ook duurder wordt hoop ik ook dat de
  varkensprijs en melk enz. ook duurder (in ieder geval kostendekkend) wordt!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.